Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita ČR podpoří na Ukrajině zdravotní střediska a centra psychické pomoci

28. 2. 2014 - PRAHA [Econnect/Charita ČR]

Nedávné nepokoje a krveprolití v Kyjevě postihly nejen obyvatele tohoto města, ale citelně zasáhly do životů řady účastníků z dalších oblastí Ukrajiny. Právě na západ Ukrajiny bude směřovat další pomoc Charity ČR, která zde podpoří tři zdravotnická zařízení poskytující lékařskou péči zraněným při nedávných nepokojích.

V plánu je rovněž vytvoření center psychosociální a posttraumatické pomoci skrze stávající ukrajinské partnery. Na celý tento záměr získala Charita ČR dotaci od Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Odborná zdravotnická pomoc tak bude dostupná příjemcům v jejich trvalém bydlišti. Snahou bude, aby psychosociální centra mohla pracovat i po ukončení projektu, který trvá do letošního srpna. Pomoc zmíněným oblastem česká Charita zabezpečí ve spolupráci s pobočkami ukrajinské Charity: Karitas Volyň, Karitas Stryj, Karitas Ternopil a Karitas Kolomyja.

Na západní Ukrajině v tuto dobu působí zástupce Charity ČR P. Rostislav Strojvus. Ten se svým kolegou Jozefem Kákošem ze Slovenské katolické charity od úterý (25. 2.) jednal o další pomoci se zástupci místní Charity v Kyjevě. Dnes předávali jednorázovou finanční pomoc rodinám, které vytipovala Ternopilská Charita. V regionu Kolomyia podpoří rodinu se třemi dětmi, jejichž otce v Kyjevě zabil odstřelovač.

Na západní Ukrajinu v pondělí (3. 3.) odjíždí také Evžen Adámek, ředitel Oblastní charita Znojmo. „Původně šlo o plánovanou pravidelnou návštěvu svíčkařské dílny, kterou pomáháme zprovoznit katolické farnosti v Zoločivu, ale za dané situace jsme se rozhodli vyjet na Ukrajinu již nyní. V zoločivské farnosti žije pět lidí, kteří byli zraněni při nedávných nepokojích, těm chceme pomoci.“

Do pomoci zraněným se zapojili také pracovníci Arcidiecézní charity Praha, kteří zajistí sociální servis pacientům z projektu Medevac Ministerstva vnitra ČR. Servis obnáší asistenci, tlumočení, drobné nákupy a usnadňuje pacientům orientaci v cizím prostředí. Pražská Charita spolupracuje na tomto projektu MV ČR již od roku 2006. Nyní zajistí péči pro 27 pacientů. Ti utrpěli vážná zranění při nepokojích na Euro Majdanu v Kyjevě. „Zatím o potřeby pacientů budou pečovat čtyři naši zaměstnanci, je ale možné, že jich bude časem třeba více. V tom případě se obrátíme na naše dlouhodobé dobrovolníky a tlumočníky,“ uvedl Pavel Šimek, zástupce ředitele Arcidiecézní charity Praha.

Na pomoc dobrovolníkům z Kyjeva se zaměří partnerská Slovenská katolická charita. Ta nabídne přibližně dvaceti pěti dobrovolníkům, kteří pod obrovským psychickým tlakem v suterénu řeckokatolického chrámu pomohli stovkám demonstrantů na Majdanu, letní ozdravný pobyt v Charitním domově v Dolnom Smokovci. Půjde o děvčata a chlapce ve věku 20–30 let.

Sbírkové konto Charita pro Ukrajinu
Finanční dary lze posílat na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.
Na sbírkové konto věnovali dárci již 495 731 Kč (stav k 28. 2. v 15 hodin).

Dárcovská SMS
DMS UKRAJINA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.)

Charita ČR minulý týden okamžitě uvolnila částku 100 000 Kč ze svého krizového fondu, stejnou částku uvolnila také Arcidiecézní charita Olomouc. Do zdravotnického centra pro demonstranty z Majdanu v Kyjevě (centrum otevřela církev pod zdejším řeckokatolickým chrámem) dopravila Charita ČR koncem minulého týdne 1 000 lékárniček a zásilku gumových rukavic.

V sídle Arcidiecézní charity Olomouc (ul. Křížkovského 6) je možno prostřednictvím sběracích listin přispět také v hotovosti.
Více na stránkách: www.charita.cz a www.svet.charita.cz

Dlouhodobou rozvojovou pomoc Ukrajině poskytuje Arcidiecézní charita Olomouc, Diecézní charita ostravsko-opavská a Oblastní charita Znojmo. Jednotlivé projekty jsou zaměřeny zejména na pomoc dětem, seniorům a lidem s postižením.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz