Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká krajina koupila první stádo zubrů pro Českou republiku

10. 1. 2014 - PRAHA [Econnect/Česká krajina]

Stádo prvních pěti zubrů získala v minulých dnech v Polsku ochranářská organizace Česká krajina. V letošním roce budou přivezena a vypuštěna v rámci reintrodukčního projektu.

Chovnou skupinu složenou z jednoho samce a čtyř samic získala Česká krajina na základě podpisu smlouvy s mezinárodní organizací European Bison Friends Society sídlící v Polsku, která koordinuje záchranné a reintrodukční programy zubrů v rámci celé Evropy.

„Jsme velmi rádi, že jsme v minulých dnech získali první stádo zubrů. Tento živočišný druh je klíčový pro biodiverzitu v rámci celé Evropy a stal se symbolem ochrany přírody na celém kontinentu,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Cena chovného stáda se pohybuje kolem 310 tisíc korun.

„Chtěl bych poděkovat za spolupráci našim přátelům z European Bison Friends Society, a především našim sponzorům, kteří nám na nákup prvního stáda zubrů poskytli finanční prostředky,“ zdůraznil Dalibor Dostál. Drtivou většinu finančních prostředků věnovala pražská developerská společnost Ekospol, která je hlavním partnerem projektu Návrat zubrů do České republiky.

„Zubr býval po staletí přirozeným králem českých lesů. Bohužel, na počátku 20. století se dostal téměř na pokraj vyhubení a přežil jen díky chovu v zajetí. Jsme rádi, že se naše společnost může podílet na opětovném návratu tohoto impozantního zvířete do svého přirozeného prostředí,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a majitel společnosti Ekospol.

Formou drobných darů přispěli také jednotliví dárci, především zasíláním dárcovských DMS, díky nimž pro projekt vybrali přibližně deset tisíc korun. „Velmi nás potěšil také dar školáků z American International School v rakouské Vídni. Ti přispěli na naše projekty návratu divokých koní a návratu zubrů díky našemu zapojení do mezinárodních ochranářských projektů,“ doplnil Dalibor Dostál.

Společnost Česká krajina připravuje v České republice ve spolupráci se Spolkem chovatelů zubra evropského a experty z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, Jihočeské univerzity a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky v Brně a dalšími organizacemi a institucemi několik lokalit pro vypuštění těchto zvířat. Mezi prioritní oblasti patří především bývalé či současné vojenské prostory. Definitivní rozhodnutí o cílové lokalitě by měli posvětit zástupci nového nově ustavené vlády. V roce 2014 by k prvním pěti zubrům měla přibýt ještě další tři zvířata zakoupená v Polsku.

Zubr byl po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhuben. Díky mezinárodnímu záchrannému programu a chovu v zajetí se jeho stavy začaly postupně zvyšovat. V současnosti žije na světě zhruba 4500 zubrů, z toho přibližně tři tisíce zvířat ve volné přírodě a v polodivokých chovech. Česká republika se v rámci někdejšího Československa ve druhé polovině 20. století významně podílela na záchraně tohoto druhu. Byla hned po Polsku druhou zemí na světě v počtu odchovaných zubrů.

Naopak v současnosti patří Česká republika k posledním zemím v areálu původního výskytu zubra, kam se tento druhy nevrátil do volné přírody. Změnit tuto situaci si dal za cíl projekt Návrat zubrů do České republiky, na kterém spolupracuje společnost Česká krajina s experty z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, Jihočeské univerzity, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky v Brně, Spolkem chovatelů zubra evropského a dalšími organizacemi a institucemi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz