Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

RE public BRNO bude řešit prostor před Hlavním nádražím, o kterém známý kritik architektury říká: „Je to tu špatně zorganizované.“

17. 1. 2014 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]


Hlavním tématem druhého veřejného fóra projektu RE public BRNO bude v pondělí 20. ledna od 18.00Otevřené zahradě (Údolní 33) brněnské přednádraží. „To bylo jedním z několika témat, která vykrystalizovala v rámci diskuze na prvním fóru v listopadu,“ říká jeden z organizátorů RE public Brno Robert Sedlák z Nadace Partnerství, která se tématu veřejných prostor dlouhodobě věnuje. „Na programu druhého fóra bude představení studie navrhovaných úprav prostoru před nádražím, prezentace postojů města Brna, kterého se ujme náměstek primátora Robert Kotzian spolu se zástupcem Odboru dopravy města Brna, a dále i promítání jednoho z dílů pořadu ,Gebrian vs.‘ kritika architektury Adama Gebriana.“ 

První fórum RE public BRNO se uskutečnilo v listopadu loňského roku a přilákalo poměrně pestrou přehlídku odborníků na veřejná prostranství, architekturu i dopravu, zástupce neziskového sektoru i vysokých škol, kteří se shodli na několika zásadních tématech, jimž se bude projekt věnovat. Své dosavadní aktivity zde představily kromě Nadace Partnerství také Nesehnutí, 4AM Fórum pro architekturu a média nebo Hnutí DUHA. „Cílem projektu RE public BRNO je spojit energii řady aktivních občanů města Brna a společně promýšlet možnosti změn v brněnském veřejném prostoru. První fórum nám ukázalo, že je v Brně opravdu velké množství projektů, které pomáhají zlepšovat veřejný prostor,“ vysvětluje Robert Sedlák.

Druhé fórum se bude věnovat problémovému prostoru před Hlavním nádražím, který dlouhodobě kritizuje jak laická, tak odborná veřejnost. „První dojem se dá udělat jen jednou, druhou příležitost nedostanete. A tohle (prostor před Hlavním nádražím) opravdu není prostředí, které by ve vás vyvolalo dojem, že je Brno skvělé město a že se rád půjdu podívat do jeho jádra a strávím tady nějaký čas,“ říká Gebrian ve svém videopříspěvku.

Denně se v prostoru přednádraží pohybuje 100.000 lidí a podle Gebriana jsou rekonstrukce a úpravy takto frekventovaných míst poznamenány zejména politickou nevůlí vše řešit. „Celkový proces rekonstrukce takového prostoru je složitý technicky i majetkoprávně, není to snadný cíl, a i proto se lokální politici do řešení příliš nehrnou,“ doplňuje Robert Sedlák.

Z poměrně velkého množství zpracovaných studií vybrali organizátoři dvě, které budou představeny v první části pondělního fóra. Sociologická sonda týmu Lucie Galčanové, Barbory Vackové (FSS MU) a Roberta Osmana (PřF MU) představí pohled na to, jak lidé pocitově vnímají tento prostor. Architekti Rusín a Wahla spolu s dopravním inženýrem Košťálem představí studii úprav, které by vedly k výraznému zvýšení kvality prostředí tohoto dopravního uzlu bez nutnosti jeho úplné přestavby.

„Blok prezentací uzavře zástupce města s aktuálními informacemi z pohledu magistrátu,“ doplňuje Sedlák s tím, že následně bude otevřena diskuse s cílem podpořit kvalitativní proměnu přednádražního prostoru.

Fórum je určeno především odborné i širší aktivní veřejnosti a vstup na něj je volný.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz