Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Centrum Veronica Hostětín bude propagovat ekovýchovu na středních školách

30. 12. 2013 - HOSTĚTÍN [Econnect/Centrum Veronica Hostětín]

Centrum Veronica Hostětín vytvořilo nový výukový program pro střední školy, který díky moderní metodice umožní studentům zábavnou formou prozkoumat stav životního prostředí v jejich obci.

Již dvě školy měly jedinečnou možnost zúčastnit se unikátní novinky na trhu výukových programů pro školy. Program s názvem „Kdyby tisíc Hostětínů…“ zařadilo do své nabídky Centrum Veronica Hostětín a je určen studentům středních škol.

Studenti se na konkrétních historických příbězích a příkladech infrastruktury v Hostětíně dozví, jak funguje obec – jaké má vstupy, procesy a výstupy. Uvědomí si, jaké problémy musí obec při zajišťování svého provozu řešit a sami se také ocitnou v roli obecních zastupitelů. Návštěvou Hostětína pro studenty však vše teprve začíná.

Po návratu do školy je čeká zajímavý úkol: analyzovat situaci ve vlastní obci a poukázat na případné problémy. Už samotné zjišťování informací je velkým detektivním úkolem, při kterém studenti chtě nechtě musí vyrazit do „terénu“ a se svými dotazy se obrátit na zaměstnance technických služeb, čistíren odpadních vod, tepláren, obecní zastupitele či rovnou na starostu. Po tomto maratónu následuje veřejná prezentace nasbíraných informací.

Celý program je zakončen přímou akcí na zlepšení životního prostředí v obci, ať už se jedná o výsadbu zeleně, kampaň ke třídění odpadů či uspořádání besedy o ochraně obojživelníků.

„Program je výjimečný zejména svým přesahem do praktického života“, říká Eliška Balharová, autorka programu. „Umožňuje studentům, aby poznatky získané v Hostětíně srovnali se situací ve své obci. Zároveň si osvojí řadu dovedností – zjišťování a publikování informací, organizování akcí, veřejné vystupování.“

„Hostětín je známý svou ekologickou infrastrukturou – odpadní vody čistí bakterie na kořenech rostlin v kořenové čistírně, obec je centrálně vytápěná dřevní biomasou, využívá solární technologie na ohřev vody a výrobu elektřiny, stojí zde pasivní dům, je zde úsporné veřejné osvětlení. Takových „Hostětínů“ by v naší republice mohlo – a mělo být – třeba tisíc (odtud pramení i název výukového programu). Ekologické technologie již jsou všeobecně známé a vyzkoušené, tak proč je nepoužívat? My v Centru Veronica chceme na konkrétních příkladech z obce ukázat, že rozvoj obce může být šetrný k životnímu prostředí a zároveň i příznivý pro lidi a jejich peněženky. A že když se chce, tak to jde“, říká Hana Machů, pracovnice Centra Veronica.

Pilotního ověřování programu se účastní Střední průmyslová škola Otrokovice a Gymnázium Jana Pivečky Slavičín. Další školy se budou moci do tohoto programu, který je možné do výuky zařadit například jako součást volitelného biologického/ekologického semináře, zapojit od ledna příštího roku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz