Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 6/2013: Klima: někdo to rád horké

19. 12. 2013 - BRNO [Econnect/Sedmá generace]

V právě vycházejícím posledním letošním čísle Sedmé generace se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky: Proč vykloubené klima nehýbe světem? Zanikla už planeta Země? Jak to vypadá v čínském Web Brotheru? Které evropské národní parky stojí za co? Dorazí todmordenský recept proti blbé náladě až k nám? Komu čelí Guatemalci blokující výstavbu zlatého dolu? Jak pracovat a netrpět? Proč podle Naomi Kleinové hrozí velkým ekologickým organizacím pád do bezvýznamnosti? Jaké dobré věci se na Zemi přihodily? Máme se pokusit vrátit do Evropy slony a buvoly? Co se na dálnici D8 zase nestane? Proč nechce nikdo nic řešit? Jak žít v pokorném závazku vůči světu? Zavalíme naše ulice piány?

„Stačilo málo a letošní září by se stalo nejteplejším v moderní historii. Koncentrace CO2 poprvé překonala symbolickou hranici 400 ppm a klimatologové opět navýšili odhady, o kolik — pakliže se ale honem nevzpamatujeme — do konce století stoupne teplota atmosféry i hladina oceánů. Jistota Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), že dominantní vliv na podnebí má člověk, poskočila v jeho nejnovější zprávě na 95 procent. A kvůli rekordnímu loňskému tání doplula v září první čínská loď přes Arktidu do Hamburku. Nedosti na tom, v předvečer listopadové klimatické konference OSN ve Varšavě zpustošil rekordně silný tajfun Haiyan Filipíny. A u nás? Nepřijít poslední červencové pondělí bouřka, stal by se tento měsíc nejsušším, co kdo pamatuje… Vykloubené klima zkrátka hýbe světem. Anebo ne?“ ptají se v základním textu čísla Vlažné debaty o horké budoucnosti Zuzana Vlasatá s Vojtěchem Pelikánem. Změně klimatu a společenské ne/reakci na ni se dále věnují Jiří Jeřábek, Bedřich Moldan, Karel Polanecký a Simona Horká, která přibližuje, co proti hrozícímu kolapsu globálního klimatu dělají naši sousedé v Dolním Rakousku.

Na reportáž se Sedmá generace tentokrát vydala do Guatemaly, kde Jan Miessler s Alejandrou de Leon navštívili vesnickou komunitu, která už dva roky nenásilně brání snahám nadnárodních těžařů otevřít zlatý důl. Sebastian Freulon se ohlíží za svou letošní cestou po 27 evropských národních parcích a Jaromír Bláha pak z kongresu Wild 10 reportuje nejnovější trendy a poznatky z ochrany divočiny. V seriálu Zelené srdce představuje Jan Dostalík moderního architekta Josefa Karla Říhu, který hledal způsoby, jak chránit a kultivovat umělé i přírodní prostředí. V Kurzu mediální sebeobrany zase Jan Miessler popisuje, jak čínská vláda chrání a „kultivuje“ prostředí internetu. Sekce Drobnohled přináší úvahu Terezy Šimůnkové o hnutí svobodných firem a portrét neuvěřitelně jedlého města Todmorden od Marie Fareh.

Závěr čísla patří jako obvykle kultuře: Jan Hokeš vyzdvihuje knihu Billa McKibbena Zeemě, Zdeňka Petáková oceňuje dílo Člověk v pokorném závazku vůči světu Zdeňky Sokolíčkové. Dokument Ivo Bystřičana o peripetiích výstavby dálnice D8 představuje Vojtěch Pelikán, který režiséra následně vyzpovídal v rozhovoru s dobově příznačným názvem Nikdo nechce nic řešit. Že však aktivní občan stále žije (a v pražské kavárně kávu pije) nás přesvědčí hybatel Ondřej Kobza, který v rozhovoru s Terezou Šimůnkovou říká: „Zavalme naši zemi piány a vytvořme průrvu v prostoru, aby si dědeček s babičkou mohli na trhu koupit dobrý kozí sýr a hrušku a udělali si piknik na lavičce, abychom cítili, že město je naše, a ne billboardů a politických kampaní a kupčení a aut, ale naše.“

V e-verzích a na webu 7.G najdete jako obvykle více fotek, delší verze některých článků a nadto čtyři fotogalerie: blokujících Guatemalců, jedlého Todmordenu, několika evropských národních parků a zpovídaného Ondřeje Kobzy, kterého zachytil všímavý objektiv Ondřeje Besperáta.

Seznam všech článků najdete na http://www.sedmagenerace.cz/cislo/06-2013

Inspirativní četbu a co nejvíce splněných novoročních předsevzetí přeje redakce 7.G.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz