Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ani Popelka, ani Mrazík. Hitem televizních Vánoc budou letos divoČINY

19. 12. 2013 - PRAHA [Econnect/Česká krajina]

Nejzajímavějším snímkem letošní televizní nabídky v období vánočních svátků bude pro milovníky přírody premiéra filmu režiséra Jana Svatoše divoČINY, která se uskuteční v neděli 29. prosince v 11:10 na ČT2.

Film diváky paradoxně nezavede do exotických končin, ale do nejzazších koutů českého pohraničí i našeho svědomí. Vizuální esej prostřednictvím lidských i zvířecích příběhů představuje divočinu zcela netradiční formou - jako kulturní fenomén oproštěný od aktivistických tendencí. Myšlenka natočit film divoČINY Jana Svatoše poprvé napadla v severní Keni. „Je snadné obyvatelům rozvojových zemí vytýkat jejich nevybíravý vztah k tamní přírodě. Neměli bychom ale zapomínat, že jsme to právě my, kdo se vůbec jako jedni z prvních zbavili svých domnělých zvířecích konkurentů,“ říká režisér A právě důvody i peripetie lidí, kteří usilují o postupný návrat zubrů nebo velkých šelem do České republiky, autor ve filmu sledoval.

Svůj pátý dokumentární film natočil režisér v koprodukci s Českou televizí. Snímek má za sebou již první úspěch – České filmové centrum ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu jej vybralo mezi 25 nejzajímavějších dokumentů pro nadcházející sezónu.

Po České republice filmaři najezdili přes 7000 kilometrů. Místa, která navštívili, ležela mimo značené stezky, k některým se museli vracet i opakovaně. Ve filmu se diváci podívají na beskydské hřebeny, ale např. i do Žofínského pralesa, do kterého má veřejnost vstup zakázán. Zcela unikátní vizuální formou jsou pak zobrazeny velké šelmy a zubři, které autor do divočiny symbolicky „vypustil“. „Jako filmař jsem si mohl dovolit vytvořit kinematografickou divočinu, ve které se znovu bok po boku potkávají už jednou vyhubení tvorové …“ popisuje Jan Svatoš.

Film divoČINY je absolventským filmem Jana Svatoše, kterým zakončuje magisterské studium na Filmové Akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Autora ale ovlivnil i již zesnulý profesor Bohumír Prokůpek z pražské FAMU, kterou Svatoš absolvoval v roce 2010. Právě jemu patří věnování na konci filmu. „Díky Mirkovi jsem si poprvé položil otázku, proč se lidé a vlastně i já sám, otázkou divočiny vůbec zajímáme. A právě díky půlročnímu natáčení divoČIN jsem na tuto otázku nalezl odpověď…“ zmiňuje autor.

Film bude 13. ledna 2014 od 18:00 uveden speciálně ve velkém sále Městské knihovny. Po jeho skončení bude následovat živá panelová diskuse o smyslu a přínosu návratu velkých savců do volné přírody České republiky, které se zúčastní odborníci i protagonisté filmu: profesor Erazim Kohák, Miloslav Jirků z biologického centra Akademie věd České republiky, který spolupracuje se společností Česká krajina na projektu Návrat zubrů, předseda Spolku chovatelů zubra evropského Jiří Kapoun a představitel vlčích hlídek Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.

Reprízy snímku se budou vysílat v úterý 31. prosince 2013 v 7:20 hodin na ČT2 a v pátek 3. ledna 2014 v 14:25 hodin na ČT2


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz