Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP: Víte jak správně dokrmovat vodní ptáky?

16. 12. 2013 - PRAHA [ČSOP/Econnect]

Zatímco krmítka vyvěšovaná pro dokrmování drobných ptáků bývají přes zimu bohatě prostřená, vodním ptákům lidé mnohdy nabízí pouze staré pečivo. Navíc je mnohdy dokrmují na nevhodném místě. Víte, jak labutím, divokým kachnám a dalším jim příbuzným ptákům v zimě pomáhat tak, abyste jim spíše neuškodili?

„Dokrmování vodních ptáků výlučně starým pečivem je příliš jednostranné a ptáci postrádají další důležité živiny. Navíc jsou mnohdy dokrmováni i na rybnících a vodních tocích, které v zimě zamrzají a tak se učí zůstat tam, kde to pro ně může být nebezpečné. Právě hlad je totiž nutí přelétat na vhodnější zimoviště.“ Takto pojmenovává nejčastější chyby při přikrmování vodních ptáků ošetřovatel ze Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim Petr Švingr.

„Pro přikrmování můžete kromě tvrdých rohlíků a chleba použít také piškoty, vařené těstoviny, ovesné vločky, kukuřici, pšenici a další různé obilniny včetně šrotů, které můžete míchat se sušenými kopřivami, nastrouhanou řepou, jablky či šťouchanými vařenými bramborami, které však po smíchání se šrotem nesmí lepit, aby se jimi ptáci nedusili. Výborné jsou také listy salátu, špenátu, kapusty anebo naklíčené obilí a osení,“ radí dále Švingr.

Tvrdé pečivo byste měli rozlámané házet přímo do vody, aby se rozmáčelo a jeho tvrdé hrany ptáky nezranily. Ostatní krmiva můžete sypat na břeh co nejblíže k vodě. Vždy byste přitom měli ptákům nabízet jen tolik, kolik sežerou. Nadměrné množství rozmáčeného pečiva ptákům špiní peří. Nesežraná krmiva na břehu zas snadno zmrznou či se začnou kazit.

K dokrmování je nevhodné čerstvé pečivo, knedlíky, cukroví, maso, sýry a mnohé zbytky lidských jídel, dále plesnivé a nahnilé potraviny anebo zmrzlá a nahnilá zelenina. Ptáci z hladu sezobnou kde co a nevhodné krmivo jim může způsobit nemalé zažívací potíže.

„Na mnohých zimovištích můžete přikrmovat také racky, či například lysky. Těmto ptákům můžete v zimě jídelníček přilepšit i kousky syrového kuřecího masa, odřezky z ryb anebo i rozmáčenými kvalitními psími granulemi. Opět však nesmí být krmiva zkažená či zmrzlá,“ dodává vlašimský ochranář.

Pokud si s krmením ptáků nevíte rady, rádi Vám v Záchranné stanici pro živočichy ČSOP Vlašim poradí. Její pracovníky také neváhejte kontaktovat v případě nálezu zraněných zvířat. Právě při přikrmování vodních ptáků můžete najít například jedince zamotané v utržených rybářských vlascích či poraněné rybářským háčkem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz