Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svět oběhne modlitba za ukončení hladu

10. 12. 2013 - PRAHA [Econnect/Charita ČR]

Charita Česká republika se připojuje k mezinárodní kampani „Jedna rodina lidstva, jídlo pro všechny“. Ta bude zahájena 10. prosince modlitební vlnou, která začne na ostrově Samoa a následně obletí celý svět.

Ukončení světového hladu do roku 2025, takový je cíl celosvětové kampaně nazvané „Jedna rodina lidstva, jídlo pro všechny“, která bude spuštěna 10. prosince. Organizuje ji druhá největší světová humanitární síť Caritas Internationalis, jejíž součástí je i Charita Česká republika.

„V rámci našich projektů v zahraničí i v Česku se s tématem hladu a potravin často setkáváme. Proto je naše zapojení do této kampaně samozřejmým krokem,“ uvádí ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Třetina potravin se vyhodí

Charita ČR například podporuje efektivní a přitom ekologické zemědělství v Indonésii, Gruzii, Etiopii nebo na Haiti. Zároveň poskytuje potraviny v rámci akutní humanitární pomoci, například formou potravinových balíčků, a to jak syrským uprchlíkům v Jordánsku, tak lidem bez domova nebo sociálně slabým u nás. V charitních azylových domech nebo rodinných centrech po celém Česku se zase maminky učí vařit a nakupovat zdravě a hospodárně.

„Jen humanitární pomoc a rozvojové projekty ale nestačí. Na světe je 870 milionů lidí, kteří nemají přístup k dostatečnému množství kvalitních potravin. Přitom třetina potravinové produkce je zničena nebo zahozena,“ připomíná Lukáš Curylo.

Pro nasycení všech lidí na Zemi je nezbytná součinnost vlád, vhodná obchodní i zemědělská politika a také odpovědné jednání velkých firem, korporací i každého jednotlivého konzumenta. Na všechny tyto cílové skupiny se kampaň v příštích měsících a letech zaměří.

Spuštění kampaně

Kampaň bude oficiálně zahájena 10. prosince poselstvím papeže Františka a modlitební vlnou. První modlitba bude pronesena v poledne místního času na tichomořském ostrově Samoa a postupně obletí celý svět.

Zapojit se může každý tím, že si kolem poledne místního času udělá půl hodiny času na modlitbu a myšlenku na ty, pro koho není každodenní oběd samozřejmostí. „Modlitba k Bohu ve skutečnosti podněcuje k pozornosti vůči všem hladovým - hladovým nejen po chlebu, ale i po spravedlnosti a důstojnosti pro každého,“ předesílá prezident Caritas Internationalis kardinál Rodríguez Maradiaga.

Charita Česká republika se vedle duchovního rozměru zapojí také praktickým činem na pomoc lidem v nouzi, a to akcí Polévka pro každého. Organizují ji dobrovolníci Řeckokatolické charity, kteří budou potřebným vydávat polévku od 12h u kostela Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici v Praze.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz