Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita ČR pomáhá ještě půl roku po povodních. I díky Němcům

4. 12. 2013 - PRAHA [Econnect/Charita ČR]

Přes 35 milionů korun vynaložila Charita Česká republika na pomoc lidem zasaženým letošními záplavami. V některých oblastech ještě pokračují projekty přímé podpory domácnostem financované vedle veřejné sbírky také z daru Charity Německo. Povodně, které počátkem června 2013 zasáhly Čechy a několik moravských obcí, sice již odezněly, Charita ČR však zůstává s lidmi, kteří na obnovu svých domovů sami nestačí.

„Při pomoci jsme se zaměřili hlavně na ty nejzranitelnější – lidi starší, osamělé, matky samoživitelky nebo lidi v dlouhodobé sociální nouzi. Díky naší široké síti sociálních služeb můžeme být na místě i několik měsíců po katastrofě,“ uvádí ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Na povodňové konto Charity Česká republika lidé přispěli částkou přes 15 milionů korun. Dalších 22, 2 milionu korun darovala Charita Německo.

„Charita v Německu chce v těchto těžkých časech stát při našich sousedech a pomáhat jim nést společně toto těžké břemeno,“ říká Tobias Nölke, referent povodňové pomoci Charity biskupství Magdeburk.

„Jsme sousedé, máme společnou historii a společnou budoucnost. Z tohoto důvodu jsou lidé v Německu pochopitelně hluboce zasaženi rozsáhlými povodněmi v České republice a chtějí vyjádřit svoji solidaritu konkrétní pomocí a soucitem,“ dodává Tobias Nölke.

Prostředky z Německa využila Charita ČR zejména na přímou finanční pomoc 778 domácnostem vybraných na základě důkladného sociálního šetření. Příspěvek je určen například na opravy domovů, nákup kotlů, ledniček a dalšího nezbytného vybavení.

„Někde již naše pomoc skončila, v severních, východních a středních Čechách ale ještě rozdělování finanční pomoci probíhá,“ popisuje aktuální situaci Martin Zamazal, národní povodňový koordinátor Charity ČR. Ten zároveň dodává, že nejde o první takovou spolupráci s německými partnery – tamní Charita výrazně přispěla i po povodních 1997, 2002 a 2009 (viz www.povodne.charita.cz).

Část německého daru je určena také na další přípravu Charity ČR na mimořádné události. Tedy nákup potřebné techniky a školení pracovníků i dobrovolníků.

„Charita ČR průběžně školí své pracovníky na poskytování první psychologické pomoci, sociální šetření a další znalosti související s povodňovou situací. Ve chvíli, kdy se stane nějaká mimořádná událost, například povodně, máme okamžitě k dispozici profesionální týmy schopné přímo v terénu pomáhat zasaženým lidem,“ vysvětluje potřebnost takových školení Martin Zamazal.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz