Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 5/2013: My všichni jídelnou povinní

21. 10. 2013 - BRNO [Econnect/Sedmá generace]

V pátém letošním čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Proč jídelnám pořád vládnou ÚHO a šodó? Odstartovalo pojídání masa rozvoj lidského mozku? Jak se dobrovolničí v lesích? Kdo a proč nás šmíruje na internetu? Jak tlustá je ekostopa domácích mazlíčků? Co stojí za vleklou občanskou válkou v Sýrii? Jak zabránit japonským velrybářům v lovu? Komu nejdou zdejší rysi pod nos? Co dělá etickou banku etickou? Je současný finanční systém sofistikovanou hrou typu „letadlo“? Jak vypadají tekuté vztahy? Proč jde Slovensko v protisměru? Jak se žije život s velkým Ž?

„Devadesátky sice protekly hrdlem času stejně jako ikonická masová haše záchodovou mísou, ale stejný problém jako já tehdy řeší vegetariánské děti i dnes. Přes ekologickou osvětu, přes znovuobjevení lokálního zemědělství a související boom farmářských trhů, a vlastně navzdory až maniakálnímu zájmu o kuchtění všeho druhu je šance najíst se ve školních jídelnách vegetariánsky, bio, neřkuli z fairtradových surovin pořád mizivá,“ uvozuje hlavní téma čísla Tereza Šimůnková v textu Hlavně žádné revoluce! Kromě ankety mezi rodiči a inspirací z Dolního Rakouska či Slovenska se ptáme břeclavské matky na výsledek soudní pře, vedené kvůli neposkytování veganské stravy v tamější školní jídelně. Téma uzavírá socioložka Tereza Vandrovcová pojednáním, zdali jsou lidé přirozenými masožravci.

V seriálu Zelené srdce představuje Štefan Kosztolýnyi „život s velkým Ž“ přírodovědce, etnografa, dokumentaristy a filosofa Vladimíra Úlehly. Další díl Kurzu mediální sebeobrany Jan Miessler věnuje důsledkům odhalení Edwarda Snowdena, že tajné služby USA a Velké Británie šmírují internetovou a mobilní komunikaci. Šetrnější spotřebu tentokrát sleduje Renata Placková u domácích mazlíčků, jejichž ekostopa je zpravidla větší, než si myslíme; nový cyklus Moravská příroda pak pokračuje reportáží Štěpána Jindry o dobrovolničení v jesenických lesích.

V tematicky pestré sekci Drobnohled nejprve Tereza Šimůnková zpovídá Sida Thomase, jakým způsobem mořští ovčáci Sea Shepherd v antarktických vodách brání japonským velrybářům v lovu. Nafíz Ahmed následně připomíná, že za vleklou občanskou válkou v Sýrii stojí i ropný zlom, energetická geopolitika a změna klimatu. Volební programy a dosavadní hlasování týkající se životního prostředí rozebírá Jan Skalík ze Zeleného kruhu; těžkého údělu rysů na Šumavě a česko-slovenském pomezí si všímá Josefa Volfová. A prezident italské Bancy Etica Ugo Biggeri v rozhovoru vysvětluje, jak se v praxi ne/daří naplňovat ideály etičtějšího peněžního ústavu.

Sedmá generace jako obvykle sleduje i kulturní dění: Rudolstadskou festivalovou terrapií prošla Zuzana Vlasatá, Josef Patočka přibližuje dokument Do the Math klimatického hnutí 350.org, Simona Horká rozebírá nedostatky korporátně-aktivistického napínáku The East, ekonom Stanislav Kutáček kriticky oceňuje knihu Adama Votruby Paradox úroků a Dominika Grohmann se zamýšlí, proč podle sociologa Zygmunta Baumana navazujeme tekuté vztahy. Číslo uzavírá dialog se slovenským „obyčejným ochranářem“ Mikulášem Hubou, jehož historický optimismus získal po 23 letech povážlivé trhliny, a pravidelný přehled zajímavých akcí, které můžete v příštích měsících navštívit. Ve vydání najdete i pravidelné rubriky Librarium, Před 7.G, Ekologický kompost, Společenský kompost a Terrapie.

V e-verzích a na webu 7.G najdete více fotek, delší verze některých článků a nadto tři fotogalerie: tuzemských rysů, rudolstadského festivalu viděného Yvett Stránskou a Jeseníků zachycených Vratislavem Vozníkem.

Seznam všech článků čísla najdete na www.sedmagenerace.cz/aktualni-cislo.

Inspirativní četbu a dobrou chuť přeje redakce 7.G.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz