Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Film Dál nic rozkrývá pozadí vzniku dálnice D8 přes Středohoří

23. 10. 2013 - BRNO [Econnect/Děti Země]

V rámci 17. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava se uskuteční premiéra dokumentárního filmu Dál nic režiséra Ivo Bystřičana. Celovečerní snímek se na pozadí stavby nechvalně proslulého úseku D8 zabývá tím, jak vznikající dálnice obnažuje a proměňuje vztahy kolem sebe.

„Smyslem filmu je upřít pozornost na vznik obří dopravní stavby v době, kdy se začíná rychle proměňovat naše představa o budoucnosti dopravy a s ním spojeného individuálního pohybu a pohybu zboží. Dálnice přes Středohoří má vyřešit hustou dopravu přes vesnice, zároveň se ale stává ztělesněním problému fungování státu, nefunkční občanské společnosti, nenávratnosti zásahu do krajiny či rychlého ubývání fosilních zdrojů,“ řekl režisér Bystřičan.

Film se natáčel od roku 2007, kdy stavba posledního úseku dálnice D8 začala a pečlivě zaznamenává dopady dění plného průtahů, administrativních problémů, žalob a soudů, nucených přestávek ve výstavbě a politických bojů. Dokument se soustředí na to, co se odehrává v prostoru mezi hlavním stavbyvedoucím dálničního úseku snažícím se dálnici dokončit a odebrat se do důchodu, a ekologickým aktivistou snažícím se skrze pečlivé obcházení stavby a následné žaloby přinutit stavitele k dodržování zákonů.

Dokument Dál nic je filmovým památníkem, jenž zvěčňuje absurdní situaci posledního šestnáctikilometrového úseku, který mnoho let chybí k dokončení dálnice D8 spojující ČR a Německo, současně film subtilně odhaluje projevy dysfunkčnosti státu a jeho institucí. V základech problematického stavu úseku leží původně nezákonně určená trasa vedoucí přes nejcennější místa unikátní sopečné krajiny Českého středohoří.

V průběhu stavby se nabalují další nezákonnosti, žaloby a dlouhá zdržení, kvůli kterým není dálnice hotova ani po šesti letech. Film však nehledá viníky, ani není tryznou za krajinu Středohoří.

„Dál nic je zejména filmem o neschopnosti naší společnosti navzájem se domluvit, o nepřekonatelné roztržce, kvůli níž nejsme ochotni chápat své vzájemné potřeby či práva. Dálnice ve filmu figuruje jako symbol narušené komunikace,“ uvedl režisér filmu.

Snímek s výrazným výtvarným akcentem a pozorností vůči proměnám krajiny jako hlavní kameramani ztvárnili Tomáš Pavelek a Prokop Souček, který je podepsán pod dalšími letošními celovečerními dokumenty Dlouhá noc, Show! a Lovu zdar. Střihačem filmu je Adam Patyk a pod zvukovou postprodukcí je podepsán Jan Kalužný.

Hudba filmu vychází z opery Tannhäuser německého skladatele Richarda Wagnera, který se k libretu této opery inspiroval právě Českým středohořím, a dynamika krajiny se do jeho skladby otiskla. Snímek Dál nic tak zároveň míří k divákům u příležitosti dvoustého výročí narození skladatele Richarda Wagnera.

Grafický design filmu a filmový plakát vytvořilo renomované studio Ex Lovers, které vyšlo z pragmatické estetiky dopravních staveb a dopravní symboliky. Protože dálnice D8 vede do Německa, grafika pracuje s typickým fontem německých poznávacích značek, barevným laděním grafika navazuje na tematicky relevantní snímek Lost Highway.

Snímek Dál nic vznikl jako absolventský film režiséra Ivo Bystřičana na Katedře dokumentární tvorby pražské FAMU, jeho koproducentem a výrobcem je společnost Pink Productions, která má za sebou produkci dokumentárních filmů (např. O slušnosti, Toytravel Story...), je producentem filmů Marka Thera, za jeden z nichž získal Cenu Jindřicha Chalupeckého. Společnost také stojí za několikaletou audiovizuální kampaní kapely studentů Jedličkova ústavu The Tap Tap (mimo jiné videoklipů Řiditel autobusu, Konec světa atd.). Film vznikl za přispění Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie.

„Neočekáváme, že by film soupeřil s americkými blockbustery, ale snad si diváky najde. I přes zásadní téma je to film zábavný, dochází k řadě absurdních situací a divák se tak nudit nebude. A k tomu se může zamyslet nad tím, jak s námi různí lidé manipulují, jak se vzdáváme vlastního názoru a podléháme mediálním konstrukcím, které nemají s realitou nic společného,“ uvádí producent filmu Radovan Síbrt.

Režisér Ivo Bystřičan (1980) vystudoval sociologii v Brně a pražskou FAMU. Dál nic je jeho několikátým celovečerním dokumentem, kterému předcházely autorské filmy Mých posledních 150 000 cigaret o politických konturách tabákového byznysu a Doba měděná, jež zkoumá, jak se moc mezinárodních bank projevuje na těžbě mědi v africké Zambii. Jako dokumentarista pravidelně spolupracuje s Českou televizí.

Festivalová premiéra filmu Dál nic, který je zařazen do soutěžní sekce Česká radost, proběhne v sobotu 26. října ve 20:30. Zároveň byl vybrán jako zahajovací film festivalu a bude promítnut po zahajovací ceremonii ve čtvrtek 24. října ve 20:00. Zahajovací projekce se rovněž zúčastní hlavní protagonisté filmu - stavbyvedoucí Lány a aktivista Patrik.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 12. 2013

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz