Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MFDF Jihlava: První ruský dýdžej i volby napříč stoletím

16. 10. 2013 - PRAHA [Econnect/MFDF Jihlava]

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava dokumentuje volební snahy napříč stoletím a představí zároveň prvního ruského dýdžeje Artemije Troického. V programu se setká dokument Americká zima, který v Jihlavě představí jeho režisér a producent, držitel Emmy, Joe Gantz, s filmy oscarových režisérů Alexe Gibneyho „Armstrongova lež“ a Danise Tanoviće „Epizoda ze života sběrače železa“ či legendárních tvůrců Kena Loache či Wang Binga. Výjimečnou událostí festivalu bude i přednáška legendy ruského animovaného filmu Jurije Norštějna.

Politika ve volebních místnostech i na plátně

Jihlavský festival uvede sérii dokumentárních portrétů Expremiéři, které vytvořili studenti pražské FAMU k výročí dvaceti let od vzniku České republiky. Pomocí kritických otázek a hledání nových souvislostí se snažili zjistit, jaký vliv měli nejvyšší političtí představitelé na chod země. Hosty debaty o současné politice budou například bývalý expremiér Petr Pithart, filozof Václav Bělohradský, novinář Petr Fischer, uchazeči o prezidentské křeslo Táňa Fischerová či například Vladimír Franz. Historicky první přímou volbu českého prezidenta zaznamenaly dva dokumentární snímky Hledá se prezident a Spřízněni přímou volbou. Po projekci těchto filmů bude následovat diskuze s autory.

Do historie zamíří série volebních snímků, které budou uvedeny ve zvláštní sekci s názvem Volby, kterou připravil festival ve spolupráci s Národním filmovým archivem. Promítat se budou čtyři volební šoty z let 1919–1935 z dílny bratří Deglů a několik poválečných volebních agitek, které připomenou, jak se chodilo k volbám v letech 1946–1975. Uvedeny budou například filmy Za jedním cílem (1946) o protiněmeckých náladách po druhé světové válce, Nejlepší reklama (1948) o lživé propagaci čisticího prostředku Skvrnolín nebo snímek Ten soudruh ze skláren (1960) o budovatelském hrdinovi z lidu.

Kromě dokumentárních snímků mohou diváci sledovat aktuální výsledky voleb v novém festivalovém místě Respekt Café, kde ihned po uzavření volebních místností začne projekce volebního studia České televize s nejaktuálnějšími statistikami a výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Zároveň ti, kteří budou volit mimo svůj volební okrsek s voličským průkazem, získají slevu ve festivalových obchodech. 18. října končí lhůta pro doručení žádosti o voličský průkaz v listinné či elektronické podobě, osobně můžete žádat až do středy 23. října.

První ruský dýdžej a bosenská umělkyně reflektující válečné zkušenosti

Do Jihlavy přijede v rámci Inspiračního fóra umělkyně Šejla Kamerić a první ruský dýdžej Artemij Troickij. Inspirační fórum je projektem, který se snaží objevovat nová témata a náměty pro dokumentární filmy tím, že zprostředkovává setkání režisérů s osobnostmi působícími mimo svět filmu.

„Inspirační fórum je výjimečný projekt, který nemá na filmových festivalech obdoby a získal si během dvou uplynulých ročníků velký respekt. Jeho cílem je otevřít diskusi nad podstatnými otázkami dnešní doby. Po loňském držiteli Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjianovi či aktivistkám z hnutí Femen nabídne i letošní fórum výrazné hosty, které mimo jiné spojuje téma války. Zatímco Moazzam Begg, který je přímým svědkem příčin i důsledků války proti terorismu, je prvním vězněm z Guantánama v Česku, bosenská umělkyně Šejla Kamerić ve svém mezinárodně respektovaném díle reflektuje zkušenost z poslední války v Evropě, tedy na území bývalé Jugoslávie. A první ruský dýdžej, ekologický aktivista a znalec ruské nezávislé scény Artemij Troickij je pamětníkem studené války. Proměna fenoménu válek bude jedním z letošních témat festivalu, zdaleka ne ale jediným,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Šejla Kamerić vystudovala grafický design na univerzitě v Sarajevu a dnes se věnuje především sociálně zaměřeným projektům. V její práci se odráží vzpomínky na válku v Bosně a Hercegovině (1992-1995), během níž zemřel její otec a ona sama musela bojovat o vlastní přežití. Ve svých dílech odmítá nálepku válečných obětí zoufale hledajících pomoc, kterou jejímu národu přiřknuly západní mocnosti. Snaží se narušovat stereotypy a poukazovat na absurditu politického jednání a rozdělování lidí na základě hranic mezi státy. Jejím nejznámějším dílem je fotografie, na které zkombinovala svůj vlastní portrét s nápisem, který načmáral nizozemský voják v období války na zeď kasáren ve Srebrenici. Kontrast mezi něžnou krásou a rasistickým nápisem (Žádné zuby? Knírek? Smrdí jako zadek? Bosenská holka!) proslavil Šejlu Kamerić po celém světě. V současnosti vystavuje především v Berlíně, věnuje se video artu, natáčení krátkých filmů, uměleckým instalacím a knižnímu designu.

Artemij Troickij je považován za prvního ruského dýdžeje v dějinách sovětské a ruské populární hudby. Už v prvním ročníku na vysoké škole začal pořádat diskotéky. Věnoval se sociologii hudby v Institutu dějin umění, ale odtamtud byl v roce 1983 propuštěn. V letech 1983–1985 měl zákaz psát pro oficiální hudební časopisy. Je autorem několika knih o nezávislé hudební scéně, nejzásadnější z nich je Back in the USSR, mapující nezávislou rockovou scénu osmdesátých let. Založil několik nezávislých labelů a v devadesátých letech pracoval jako šéfredaktor prvního ruského vydání časopisu Playboy. Kromě toho spolupracoval také s časopisem Rolling Stone.

Evžen Plocek ve snímku jihlavských filmařů

„Evžen Plocek je zapomenutým hrdinou boje proti sovětské okupaci. Pokud film Agniezsky Hollandové Hořící keř dokázal vrátit do společnosti téma a význam činu Jana Palacha, první hořící oběti, Evžen Plocek, který se upálil v dubnu roku 1969 v Jihlavě, na svůj film a docenění ještě čeká. Rádi bychom se tímto přidali k těm, kteří jeho význam chtějí připomenout, a to i prostřednictvím projekce unikátního archivního filmu,“ vysvětluje Marek Hovorka.

Evžen Plocek se upálil v roce 1969 na protest proti normalizační politice komunistické strany. Jihlavští filmaři Roman Furst a Karel Tomek natočili o Evženovi Plockovi krátký film s názvem Jsem pro lidskou tvář, který bude uveden na festivalu v rámci speciální dílny. Po promítnutí filmu bude následovat beseda s autorem filmu a historiky, kteří navrhují, aby Evženu Plockovi bylo uděleno čestného občanství in memoriam. Celou dílnu provede místopředseda krajské pobočky Masarykovy demokratické unie Karel Němec.
Česká radost!

Dokumentární filmy natočené českými filmaři patří každoročně k nejsledovanějším snímkům. Letošní ročník představí různorodé filmy zabývající se českou společností, jako je například film Show! Bohdana Bláhovce, který reflektuje český šoubyznys, nebo Mých posledních 150 000 cigaret Iva Bystřičana o tabákovém průmyslu a jeho napojení na politiku. Působení českých vojáků v zahraničí zmapoval režisér Radim Špaček v dokumentárním filmu Incoming. Uvedeny budou také dva filmy režisérské dvojice Vít Klusák a Filip Remunda Dobrý řidič Smetana a Život a smrt v Tanvaldu (režisérská verze).

V porotě soutěžní sekce Česká radost zasedají každoročně osobnosti českého kulturního a společenského života. Letos to budou autoři dokumentu, jež zvítězil v této kategorii loni, Lukáš Kokeš a Klára Tasovská a básník a saxofonista kapely The Plastic People of the Universe Vratislav Brabenec. Porotci většiny filmových festivalů jsou převážně filmovými odborníky, Ji.hlava tuto myšlenku narušuje a rozšiřuje, přináší porotce přímo související s geniem loci, s jihlavskou podzimní mlhou a kulturou. Proto se mezi porotci České radosti pravidelně objevují jihlavští občané, jako to byli v minulosti například zpěvák a divadelník Vítězslav Schrek nebo optik Blahoslav Žilka. V tomto roce se stala porotkyní amatérská zpěvačka, výtvarnice, milovnice filmu a vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Česká televize uvádí

Česká televize jako největší koproducent českých dokumentárních filmů promítne v malém sále Horáckého divadla přehlídku těch nejpozoruhodnějších dokumentů, které vznikly v roce 2013. V sekci bude uveden například dokumentární portrét polské režisérky Agnieszky Holland s názvem Návrat Agnieszky H. (r. Krystyna Krauze), film Hoteliér o stárnutí a přátelství na pozadí příprav divadelního představení Hodinový ateliér v režii Josefa Abrháma ml., portrét zpěvačky a textařky Zuzany Michnové Jsem slavná tak akorát (r. Jitka Němcová) či film Radima Špačka o smyslu televize a médií Pod dlažbou je pláž.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz