Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce Naše posvícení: Lokální jídlo a dokumentární filmy v každém kraji

14. 10. 2013 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

Přes 200 organizací ze všech krajů České republiky - 172 základních, středních, odborných i vysokých škol, 26 restaurací a jídelen a 4 další instituce - se zapojilo do akce společnosti Člověk v tísni Naše posvícení. Ve středu 16. října budou zákazníkům, klientům a studentům podávat alespoň jedno jídlo z denního menu uvařené z lokálních surovin a/nebo promítat tematické dokumentární filmy.

OSN totiž 16. října pravidelně vyhlašuje za Světový den výživy a akce Naše posvícení chce právě v tento den upozornit na problematiku hladu ve světě, kterým trpí téměř miliarda lidí. V každém přihlášeném místě budou k dispozici informační materiály (prostírání, plakáty, letáky, publikace) a v některých městech se budou konat další doprovodné akce (debaty s odborníky, zahradní slavnosti, výtvarné aktivity apod.) “Překvapily nás nápady, s jakými jednotlivé organizace přicházejí. Například v jedné ze škol budou z místních surovin vařit sami žáci, v jiné dostali rodiče za úkol připravit pro děti svačiny z místních zdrojů. Studenti navštíví farmáře v regionu nebo uspořádají filmový maraton. Do akce se podle odhadů zapojí celkem přes 30 tisíc lidí. Naším cílem je především vyvolat debatu k tématu,” říká Hana Krejsová, koordinátorka kampaně Food Right Now - Postavme se hladu.

Kromě osvětových aktivit ale k řešení hladu ve světě přispěje i konzumace lokálních potravin přímo z okolí, kde žijeme. V rozvojových zemích, kam mnohé nadnárodní firmy soustředí svou produkci, se tak šetří zdroje vody a půdy, které pak mohou využít nejchudší obyvatelé světa. Lokální potraviny jsou také kvalitnější, jejich distribuce je méně energeticky náročná, šetrnější k životnímu prostředí. “Výhoda místních potravin je hlavně ta, že se nemusíme bát, zda neměla výroba našeho pokrmu negativní dopady na chudé země,” dodává Hana Krejsová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz