Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh: Co strany skutečně plánují pro životní prostředí?

3. 10. 2013 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

Zveřejněné programy politických stran jsou v oblasti životního prostředí nápadně vágní. Zelený kruh jim proto položil přímé a konkrétní otázky k ovzduší, těžbě, dotacím a občanským právům. Strany se výrazně shodují na ochraně obcí před těžbou uhlí a také na odmítnutí dotací jaderné elektřiny, které požaduje ČEZ. Naopak většina stran váhá nad sankcemi za překračování limitů znečištění ovzduší či právem občanů podílet se na rozhodování.

Asociace ekologických nevládních organizací Zelený kruh se zeptala politických stran, co konkrétně hodlají po volbách udělat pro řešení klíčových problémů životního prostředí. Šest okruhů otázek sestavili zástupci a zástupkyně 28 předních českých ekologických organizací. Osloveny byly všechny politické strany, které v průzkumu společnosti SANEP z 5. září 2013 obdržely průměrné preference 2,5 a více procent. Odpovědi vyhodnotili nevládní experti i podle jejich jednoznačnosti.

Ukazuje se, že velmi silné zastání mají obce ohrožené těžbou uhlí, a to u ČSSD, KDU-ČSL, SZ, SPOZ i TOP09. Většina uvedených stran souhlasí se zachováním limitů těžby u Horního Jiřetína či Litvínova, další odmítají vyvlastňování domovů kvůli těžbě. Ještě širší skupina stran se staví proti dotacím pro elektřinu z nových jaderných bloků v Temelíně. Novou finanční podporu jaderné elektřiny nevylučují pouze ODS, KSČM a Hlavu vzhůru.

Naopak většina stran (ANO, Hlavu vzhůru, KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPOZ) odmítá zvyšování poplatků za znečištění ovzduší na straně průmyslu, nebo poskytla na tuto otázku vyhýbavou odpověď. A to i přesto, že ovzduší plné prachu a toxických zplodin představuje vážný problém ohrožující zdraví lidí zejména v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, a stávající pokuty jsou dlouhodobě hodnoceny jako málo motivační pro modernizaci průmyslových provozů.

Pokud jde o porušování evropských směrnic a mezinárodních závazků v oblasti práva občanů účastnit se rozhodování o projektech s vlivem na jejich okolí, řada stran nebyla schopná vyjádřit se ke konkrétním návrhům na nápravu (to se týká KSČM, ANO, KDU-ČSL, Úsvit). Pro neřešení tohoto problému je přitom Česká republika již nyní podrobená infringementu ze strany Evropské komise, který ohrožuje čerpání evropských fondů.

Obce, na jejichž území stát hledá místo pro definitivní uložení vysoce radioaktivního odpadu, by ve své přirozené snaze posílit svá práva rozhodovat, našly zastání jen u TOP09 a SZ.

Júlia Sokolovičová ze Zeleného kruhu uvádí: "Už z hodnocení hlasování v poslanecké sněmovně, které jsme před časem zveřejnili, bylo zřejmé, že strany životnímu prostředí a přírodě nevěnují pozornost či v této oblasti zcela postrádají dlouhodobý záměr. Dostupné volební programy nyní tuto tendenci opět kopírují. Domníváme se, že občané si zaslouží mít k dispozici jasné odpovědi na jasné otázky v oblastech, které mají na jejich zdraví, okolí i daně největší dopad."

Kamila Plocková ze sdružení Čisté nebe uvádí: „Podpora lepšího monitoringu ovzduší napříč politickým spektrem je dobrou zprávou. Při praktické realizaci po volbách je ale důležité, aby politici nezapomněli na to podstatné - mít odvahu přistoupit ke konkrétním opatřením, která znečištění výrazně sníží.“

Edvard Sequens ze sdružení Calla uvádí: „Garantovat ČEZu prodejní cenu elektřiny z nových reaktorů vnímá naštěstí většina oslovených politických stran jako hloupý nápad, který by měl mnohamiliardové dopady do peněženek spotřebitelů. Na druhou stranu jen malá část z nich by chtěla napravit problém dnešního zvýhodnění společnosti ČEZ v podobě směšně nízké, mezinárodním dohodám neodpovídající odpovědnosti za jadernou škodu.“

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA uvádí: „Vítáme záměr ČSSD, TOP09 a Strany zelených přijmout potřebný zákon, který sníží závislost Česka na drahých fosilních palivech a srazí tak účty rodinám i podnikům za energie.“

Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí uvádí: „Strany sice obecně proklamují, že lidé by měli mít možnost účastnit se na rozhodování v případě dotčení jejich práv, ale s ohledem na to, že v minulosti pro naplnění tohoto principu mnoho neudělaly, lze málo důvěřovat tomu, že se skutečně zasadí o respektování práv lidí.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz