Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výtvarníci a mladí postižení lidé společně tvoří v Brně

6. 6. 2005 - BRNO [Econnect / Charita]

Setkání mladých lidí s mentálním postižením a výtvarníků s možností společně tvořit: takový projekt připravila pro následující dny brněnská Oblastní charita. Projekt "Slyšíme se..?" pořádaný v rámci programu Make a Connection zve veřejnost k návštěvě prostor denního stacionáře Effeta, a to až do čtvrtka 9. června.

V prostorách stacionáře na Strnadově ulici v Brně-Líšni bude program probíhat po čtyři dny až do čtvrtka, vždy od 9 do 15 hodin. "Přijďte za námi do Effety a vyzkoušejte si společně s mentálně postiženými klienty práci v pěti atelierech. Můžete využít svoji dovednost v oblasti textilu, malby, kašírování, dřeva a keramiky. Sjednocujícím tématem pro společnou tvorbu je Hudba," zvou pořadatelé.

Effeta je denním stacionářem pro lidi s mentálním postižením a autismem. Má dvě samostatná pracoviště. První na Holzově ulici nabízí pracovní terapii pro čtyřiadvacet klientů. Jsou to mladí lidé starší 18 let s mentálním postižením ve středním a těžkém stupni. Pracovní terapie je sestavena z pěti samostatných dílen – v nabídce možností je dřevodílna, kovotepecká dílna, výrobky z přírodních materiálů, dílna textilní a dílna keramická. V každé z dílen pracují čtyři klienti pod vedením pracovního terapeuta a nově je pro klienty zařízena také počítačová učebna.

Denní stacionář na Strnadově ulici má kapacitu 31 klientů - jsou to děti a mladí lidé ve věku od šesti let. Stupeň mentálního postižení klientů je v těžkém a hlubokém stupni. Velká skupina klientů je mobilní pouze s dopomocí. Vedle závažného postižení jemné motoriky horních končetin jsou klienti postiženi také smyslovým postižením psychiatrickým. Někdy se poruchy kombinují u jediného člověka, proto je sociální služba u dětí a lidí s takovým postižením mimořádně náročná.

Cílem Effety je přispět k všestrannému rozvoji člověka se zdravotním postižením, nabídnout mu smysluplnou práci a vzdělávání v rámci principu integrace a účinně pomoci rodinám a příbuzným. Pracovní tým v přímé péči s klienty je složen z vychovatelů, pracovních terapeutů, dobrovolníků a speciálních pedagogů. Cílem jejich práce je zajistit klientům pocit bezpečí, posílit kladné sebehodnocení a přispět k větší socializaci do běžného života. Klienti Effety jsou zařazeni do programu hipoterapie, canisterapie, plavání pro plavce i neplavce, pobyt v senzomotorické místnosti a kuličkovém bazénu. Důležitý je týdenní ozdravný pobyt v přírodě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz