Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kytara napříč žánry představí letos spoluhráče Paula McCartneyho z Wings, hvězdu flamenca Tomatita i argentinské tango

2. 8. 2013 - PRAHA [Econnect]

Vydatnější porci argentinského tanga a výběr toho nejlepšího z domácí scény nabídne letos posluchačům v Praze i dalších městech tradiční festival Kytara napříč žánry. V letošním programu se tak skví například Escolaso Guitarra Tango Trío a dále dva výteční američtí kytaristé: v Čechách dobře známý Italo-Američan Peppino D’Agostino a také kytarista širokého stylového záběru Laurence Juber, bývalý spoluhráč Paula McCartneyho ze skupiny Wings. Vystoupí také profesor HAMU Milan Zelenka se svým synem. 10. výročí vzniku oslaví na festivalu skupina Njorek a německá skupina Malbrook s nejlepším evropským hráčem na mandolu Wolfgangem Meyeringem. 1. prosince pak festival vyvrcholí v Divadle Hybernia koncertem jednoho z velikánů flamenca Tomatita s kapelou, který přiveze do Prahy program vycházející z jeho letošního alba „Soy Flamenco“ a také výtečnou tanečnici Palomu Fantovou.

Jednou z letošních novinek je večer věnovaný filmové produkci. Česká režisérka Kateřina Hager představí dokument „Děti flamenka“, který pojednává o dvou dětských hvězdách flamenka ze Španělska. Jeden z protagonistů dokumentu Amos Lora je divákům dobře známý z loňského ročníku festivalu.

Mezi 13. říjnem a 1. prosincem zahrají interpreti kromě pražských koncertních síní a klubů také v Benešově, Táboře, Varnsdorfu, Černošicích, Dolní Poustevně i v německém Eubabrunnu a Drážďanech. „Jsme rádi, že opět můžeme vedle koncertu velké hvězdy flamenca, jakou bezesporu Tomatito je, představit další neméně zajímavé hudebníky. Nejen v Praze, ale i v menších městech a atypických prostorách, mnohdy účinkující překvapí nebývale vřelé a vstřícné přijetí,“ říká Stanislav Barek, zakladatel festivalu Kytara napříč žánry.

Vstupenky na pražské koncerty Kytary napříč žánry bude možné od poloviny srpna zakoupit v sítích Ticketportal a Ticketstream. Podrobnější informace k programu na www.kytaranapriczanry.cz. Po devíti letech se do Prahy vrací světoznámý španělský kytarista José Fernándes Torres „TOMATITO“, který patří dnes vedle Paca de Lucíi mezi nejrespektovanější světové interprety flamenca. Narodil se v Almeríi 20. srpna 1958 do rodiny s rozvětvenou dlouhodobou hudební tradicí. Vyrostl při zvucích kytary svého otce zvaného „Tomate“ a děda Miguela Tomate, jeho strýcem je další legendární kytarista Niňo Miguela.

Rodina se v jeho dvanácti letech přestěhovala z Almerie do Malagy, kde začal kariéru hraním ve vyhlášených flamencových klubech. Záhy se setkává s otcem moderního flamenka Paco de Lucíou a hlavně s legendárním zpěvákem Camarónem de la Isla, s nímž jej svázala osmnáctiletá spolupráce, která měla na Tomatitův umělecký vývoj zcela zásadní vliv.

Rozsáhlá diskografie s Camerónem a turné po celém světě Tomatita představila jako špičkového hráče flamenca a navíc v osmdesátých letech začíná také komponovat. Smrt jeho učitele a souputníka v roce 1992 znamenala na čas přerušení Tomatitových veřejných aktivit, ale po čase se vrací na pódia i do studií s novou skupinou a pokračuje v úspěšné kariéře. S velkými úspěchy hrál například ve Švýcarsku, Holandsku, Jižní Americe a také v Japonsku. Ve Španělsku vystupoval například s Frankem Sinatrou a Eltonem Johnem.

V roce 1987 natočil své první album „Rosa del Amor“, v roce 1997 vyšlo kritikou nejlépe hodnocené album „Guitara Gitana“. Později nahrával s takovými velikány světové hudby, jako jsou Joan Bibioni, Larry Coryel nebo Birelli Lagren, spolupracoval s Chickem Coreou nebo Johnem McLaughlinem, z nichž mnozí se na Kytaře napříč žánry představili v minulosti.

Tomatito byl v roce 1997 ve Španělsku oceněn cenou „Madela de Platade Andalucía“. Je dvojnásobným držitelem Latin Grammy, za hudbu k filmu Tonyho Gatlifa Vengo obdržel v roce 2001 také Césara. Jeho šest alb patří k pilířům moderního flamenca, to poslední s názvem "Soy Flamenco" představí Tomatito ve stejnojmenném koncertním programu s tanečnicí Palomou Fantovou v pražském Divadle Hybernia 1. prosince.

Festival Kytara napříč žánry, nad jehož pořádáním převzal záštitu Magistrát hlavního města Prahy a podporuje Ministerstvo kultury ČR, představil během minulých patnácti ročníků světovou špičku ve hře na strunné nástroje. Do České republiky tak zavítali umělci, kteří reprezentují nejrůznější styly hry na akustické či elektrické nástroje. Za poslední dekádu na českých pódiích vystoupili například Paco de Lucía (E), Tommy Emmanuel (AUS), Jennifer Batten (USA), Biréli Lagrène and Gipsy Project (F), Dean Magrav (USA), Vicente Amigo (E), Peter Finger (D), Juan Carlos Laguna (Mexiko), John McLaughlin (GB) se skupinou indických hudebníků Shakti a další hvězdy kytarové scény.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz