Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kauza Čimická: Praze chybí dopravní masterplán

8. 8. 2013 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

S velkou pompou zrušila městská část Praha 8 údajně nesmyslné doplnění dopravního značení v ulici Čimická. Neváhala při tom zahodit bezpečnější řešení tří přechodů pro chodce při zastávkách Podhajská pole, které odporují současným normám. Rozdělaná práce byla smazána rekordním tempem a výsledkem je dopravní chaos – to vše na popud vlivných napojených na Prahu 8.

Na Čimické ulici se začaly malovat úpravy rušící pro chodce nebezpečný dvojpruh na trojici tamních přechodů a začínající šikanou pro řidiče, kteří to tak rádi od ulice K Pazderkám pouštějí víc než sedmdesát. Projekt vznikl na základě záměru Technické správy komunikací, s cílem dlouhodobě řešit nebezpečné přechody pro chodce — tedy takové, kde jsou dva pruhy v jednom směru bez světelné signalizace. Nedokončené značení bylo ale téměř okamžitě vyfrézováno.

„Proč k tomuto došlo, Praha 8 nevysvětlila. Zkrátka a jednoduše vznikající značení smazala,“ uvedl dopravní expert iniciativy Auto*Mat Vratislav Filler. „Požádali jsme radnici skrze žádost o informace, aby nám vysvětlila, co bylo na té úpravě nezákonného, že musela tak rychle zmizet.“

Radnice tvrdí, že k tomu došlo na popud občanů. Odpovědný úřad Prahy 8 ale záměr před rokem schválil a názor obyvatel k tomu tehdy nepotřeboval. Nyní ale stačilo, aby se záměr nelíbil někomu dost vlivnému na to, aby radnice zaúkolovala dokonce i magistrátní Technickou správu komunikací. Místní, ať byli pro nebo proti, přitom viděli jen pár matoucích čar na silnici a neměli nejmenší možnost seznámit se s celým projektem.

„Tento případ ukazuje, že projednávání dopravních záměrů s veřejností je žádoucí, protože by předem vyřešilo případné výhrady. Potřebuje ale dobrý rámec,“ komentuje Vratislav Filler. „Jde o to, aby veřejné projednání bylo férové a neběželo třeba v úterý ráno za účasti tří úředníků. A aby výsledek nebyl škodlivý pro celé město.“ K tomu je podle Fillera potřeba za prvé kvalitní postup pro místní participaci, a za druhé podrobnou celoměstskou dopravní strategii, takzvaný masterplán. Ten ovšem Praha nemá.

„Dopravní masterplán je nezbytný proto, aby vůbec definoval hranice, uvnitř kterých je možné dojít ve veřejné debatě k použitelnému řešení,“ říká Vratislav Filler. Na Čimické by se v takovém případě nejspíš neřešilo, jestli udělat ty přechody jen přes dva pruhy, ale jak to udělat co nejlépe. Hledalo by se řešení odpovídající celoměstské koncepci a současně vyhovující místním. „Bez takového rámce prostě není možné město účelně směřovat. Ostatně, kam se řítí město koncepčně neřízené, nám Praha předvádí v posledních deseti letech až příliš zřetelně,“ uzavírá Filler.

Unáhlené odstranění dopravního značení v Čimické ulici je varováním před neschopností samosprávy kompetentně rozhodovat a také ukázkou ochoty politiků riskovat životy těch, o jejichž bezpečnost a pohodlí mají pečovat. Je jedno, zda za tímto rozhodnutím stojí vlivný „kmotr“, nebo se jedná o svévoli městské části rozhazující veřejné peníze. Výsledek je tentýž: Dokud radnice Prahy 8 nepřijde s vlastním řešením problémových přechodů, budou občané Prahy 8 využívající přechody přes ulici Čimickou i nadále v ohrožení svého zdraví.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz