Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 3/2005: Kde brát energii?

8. 6. 2005
[Econnect / Sedmá generace] -


V těchto dnech vychází další, téměř letní číslo časopisu Sedmá generace. Pro čtenáře je tentokrát jako hlavní téma namíchán energetický koktejl článků, jež se pídí po výhodách a zároveň mapují problémová místa stále více se prosazujících alternativ k uhlí, ropě či jádru – obnovitelných zdrojů energie. Koncem března totiž Senát schválil zákon na podporu těchto zdrojů a je tedy dobrá příležitost vrátit se k tématu, jež do budoucna může výrazně posunout jazýček na vahách síly globálních změn klimatu.

Autoři například podrobně zkoumali, zda podpora pěstování biomasy nepřinese širé lány geneticky modifikovaných plodin a jaké znečištění způsobí spalování tohoto zdroje energie. Neopomněli ani kontroverzní větrné elektrárny, jejichž plánovaná výstavba u nás nedá spát mnohým ochráncům přírody a obyvatelům dotčených obcí. Pohledy zastánců a odpůrců větrníků se střetli v polemice s výstižným názvem Krajina versus globální změny klimatu.

Svůj názor na výstavbu větrných elektráren mohou přidat i čtenáři: www.sedmagenerace.cz/forum

Může stát investovat do ochrany klimatu a zároveň podporovat rozvoj těžby uhlí? Vkládat peníze do navrácení zeleně do krajiny a zároveň finančně motivovat zemědělce k jejímu rozorávání? Fenomén protismyslných státních výdajů, který si autoři vzali na mušku, ukazuje, že jde o běžnou praxi nejen v České republice. Jeho zvrácenost mu vysloužila velmi přiléhavý název: perverzní dotace.

Další z mnoha článků tématicky pestré drobnohledové směsice, jež doplňuje úvodní energetickou smršť, analyzuje problematiku mýtného na českých dálnicích, přibližuje fungování etických podniků – bílé vrány v hejnu ekonomických supů, ukazuje krásu i drsnost ekologického farmaření na úpatí Chřibů poblíž velehradského poutního místa.

Téměř letní vydání Sedmé generace se věnuje rovněž přetrvávající diskriminaci kvůli pohlaví, otazníkům kolem homeopatické léčby a radí, jak si prostřednictvím pozemkových spolků pořídit své místo pro přírodu.

S kulturní rubrikou Zahrada se čtenáři mohou vydat za tichým uměním Chrise Druryho, v jehož „dílech mizí dělící čára mezi kulturou a přírodou“, či na netradiční oslavu MDŽ, jež pod taktovkou brněnského Gender Centra rozhýbala „stereotypy, normy a leckteré tabu ve světě žen i mužů“. Právě vydanou Sedmou generaci uzavírá rozhovor s Jardou Svobodou, spoluzakladatelem pražské „dechno“ kapely Traband, který „věří v sílu donkichotských činů“.

Další informace najdete na: www.sedmagenerace.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz