Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země varují: v drůbežárně hrozí týrání zvířat

3. 6. 2005 -, Econnect / Děti Země

Zemědělské družstvo Petřín připravuje neetickou a protizákonnou stavbu. Před tím varuje sdružení Děti Země, které upozornilo, že velkokapacitní drůbežárna pro chov brojlerů nedaleko malé pohraniční obce Stálky na jižní Moravě chystá rozšířit svůj provoz o další čtyři haly o celkové kapacitě přes dvě stě tisíc brojlerů. "Podle zveřejněné dokumentace ale hodlá chovat v nových halách podstatně více brojlerů, než dovoluje vyhláška," uvedl Martin Hyťha z Dětí Země.

Rozšířená drůbežárna ve Stálkách týrat zvířata? Ze zveřejněné dokumentace vyplývá, že na každém čtverečním metru bude o čtyři až pět brojlerů více, než dovoluje platná vyhláška i předpisy Evropské unie. "Pro každé zvíře tak zbude velmi malá plocha, což by v důsledku znamenalo nemožnost dostatečného odpočinku zvířat a nárůst infikovaných poranění. Dalším problémem stavby je navržený světelný režim – téměř nepřetržité slabé osvětlení," říká Martin Hyťha.

Zástupce Dětí Země navíc upozorňuje, že projekt rozšíření drůbežárny v obci cca 10 kilometrů západně od Vranova nad Dyjí je v zásadním rozporu s etologickými potřebami zvířat i platnými zákony. "Provoz takového chovu bych neváhal označit za týrání zvířat," dodává aktivista.

V rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí podaly Děti Země ke stavbě připomínky, Krajský úřad Jihomoravského kraje je ale nezohlednil s těžko pochopitelným zdůvodněním, že se netýkají vlivů stavby na životní prostředí. Podle zákona jsou přitom součástí posuzování mimo jiné i vlivy na živočichy. "Děti Země jsou připraveny podniknout nezbytné právní kroky proti realizaci takto navržené stavby," dodává Martin Hyťha.

Ekologové upozorňují, že vyhláška č. 191/2002 Sb., o technických požadavcích na stavby pro zemědělství, ukládá povinnost chovat maximálně patnáct nebo 34 kg brojlerů starších pěti týdnů na jednom metru čtverečním. Takové parametry ale rozšířená drůbežárna nebude splňovat. Drůbežárna ve Stálkách by při celkovém počtu 198.700 brojlerů (před vyskladněním), hmotnosti jednoho zvířete dva kilogramy a rozloze hal 10.152 metrů čtverečních (jedná se o čtyři haly o rozměrech18 krát 141 metrů) chovala průměrně 19,57 brojlerů a 39,14 kg na jednom čtverečním metru.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz