Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fresh Film Fest oslaví na konci srpna desáté výročí pod vlajkou fanatismu

18. 6. 2013 - PRAHA [Econnect/FreshFilmFest]

Fresh Film Fest, mezinárodní filmový festival zaměřený na debutovou a studentskou tvorbu, oslaví letos desáté výročí. Více než 150 projekcí a řada doprovodných programů proběhne od 28. srpna do 1. září v pražských kinech i pod širým nebem v Riegrových sadech.

Pro hlavní programovou sekci si letos pořadatelé vybrali téma fanatismu. „A to jak ve smyslu značící pozitivní umanutí a horlivost, tak i negativní posedlost nějakou myšlenkou,“ vysvětluje umělecký ředitel Jan Stehlík. „Chceme ukázat, jak se v oblasti filmu zobrazuje fanatismus – a to jak nacionální, etnický či rasistický, tak i třeba konzumní nebo spotřební,“ doplňuje. Autory letošního „fanatického“ vizuálu se stali grafický designer Jiří Troskov a mladý nadějný fotograf Jaroslav Moravec.

První potvrzenou retrospektivou, která se vztahuje k tématu fanatismu, je kolekce snímků britského politicky provokativního režiséra Alana Clarka (28. říjen, 1935 – 24. červenec, 1990), u něhož začínali herci jako Tim Roth, Gary Oldman nebo Ray Winstone. Alan Clark patří k předním průkopníkům realistické kinematografie. „Neúnavně, inovativně a kontroverzně zkoumal tehdejší britskou společnost, ať už se jednalo o studium řádění fotbalových fanoušků, extrémistického terorismu, kritiku společenských institucí, života ve věznicích pro mladé či radikálních skinheads,“ přibližuje dramaturg Michal Hogenauer. Alan Clarke inspiroval generaci spisovatelů, herců a režisérů, například Paula Greengrass, Stephena Frearse nebo později Dannyho Boyla. Harmony Korine jej označuje jakožto hlavní vliv na svoji práci, z Clarkova snímku Elephant formálně vychází i Gus Van Sant ve stejnojmenném filmu.

Do programu pořadatelé festivalu také zařadili dokument režiséra Andyho Kimpton-Nyeho o Alanu Clarkovi nazvaný Alan Clarke: His Own Man. „Clarke je obdivován filmovými i televizními tvůrci, řadí se určitě ke skvělým režisérům. Nepatří k nejznámějším, i když každý komu je v Británii nad 45 let a dívá se na televizi, tvrdí, že ho brutální síla Clarkova filmu Scum dostala,“ říká Andy Kimpton-Nye, který osobně na festivalu uvede své další dva krátké dokumenty o Timu Rothovi a filmu Elephant.

Hlavní „fanatickou“ sekci doplní soutěže celovečerních debutů a studentských filmů, zvláštní uvedení, distribuční premiéry, koncerty, workshopy, diskuse, výstavy a party. „Celkově se můžete těšit na výběr 150 snímků, které jinde nemáte šanci vidět – progresivních, neotřelých, novátorských, zajímavých – prostě fresh filmů,“ uzavírá ředitelka festivalu Radka Weiserová.

Projekce Fresh Film Festu proběhnou v kině Světozor, Kino 35 – Francouzský institut, FAMU, Studio Béla – Maďarský institut, kino Ponrepo a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz