Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová hvězda nezávislé scény Kurt Vile & The Violators se vrací do Prahy

17. 6. 2013 - PRAHA [Econnect/ScrapeSound]

S novým albem Wakin on a Pretty Daze se do Prahy vrací americký kytarista Kurt Vile s doprovodnou skupinou The Violators. Jeden z nejnadějnějších písničkářů současnosti přináší zdravý závan minulosti, šedesátá léta jasně připomene i jeho bujná hříva. Nadšený hudební tisk ho bez okolků rovnou přirovnává k takovým jménům hudební historie, jako jsou Neil Young, Lou Reed nebo Bruce Springsteen, a dlužno dodat, že jeho uvolněné a přirozeně hitové písně tomuto zdánlivě odvážnému tvrzení dávají za pravdu. Kurt Vile se objeví na pódiu Lucerna Music Bar dnes v pondělí 17. června.

Výtečně přijaté album Smoke Ring for My Halo z roku 2011 připomene nejen zmíněné rockové velikány, ale také zlaté období amerického alternativního rocku na začátku devadesátých let minulého století. Kurt Vile předskakoval na comebackovém turné Pavement, ale doby, kdy zahříval pódia pro slavnější kolegy, jsou dávno minulostí. Nová deska, která vychází 9. dubna na věhlasném labelu Matador, je již dopředu avizována jako jedna z událostí letošního roku a Kurt Vile ji představí také na významných evropských festivalech Primavera Sound a Field Day. Spolu s Kurtem Vilem a The Violators vystoupí v pondělí 17. června v pražském Lucerna Music Baru Please The Trees se stále ještě aktuálním albem A Forest Affair.

Kurt Vile se širší hudební veřejnosti představil poprvé jako člen indierockové kapely War on Drugs v roce 2005. Již předtím kamarády zásoboval množenými CD-R se svojí domácí tvorbou, v čemž pokračoval i při svém angažmá ve War on Drugs. První sólové album Constant Hitmaker z roku 2008 už názvem jasně naznačilo jeho budoucí strmou kariéru a zároveň znamenalo také odchod ze slibně rozjeté skupiny. Dlouhá léta domácích nahrávek se vyplatila, slušně přijatý debut záhy následovala rovnou dvojice alb, z nichž hlavně Childish Prodigy zaznamenalo veliký ohlas. Kim Gordon z tehdy ještě aktivních Sonic Youth, kteří mimochodem vždy patřili ke Kurtovým hrdinům, na jeho adresu pěla chválu v prestižním magazínu NME. Tvrdila, že právě tohle album nevyndala po celý měsíc z přehrávače. Kurt Vile na svých prvních nahrávkách hojně využíval lo-fi postupy a noiseové plochy, dnes ovšem nepokrytě přiznává, že to byla spíš znouzectnost, logicky zaviněná nedostatkem prostředků na nahrávání.

V nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz to vysvětluje: „... Byla to součást určité fáze mé kariéry a nezastírám, že jsem chtěl napodobit třeba rané The Fall, kteří na prvních deskách zněli hodně syrově a na posluchače tím hlukem doslova útočili. Teď ale spíš tíhnu k tomu, aby moje skladby zněly víc jako Neil Young, prostě klasické rockové písně nahrané tradičním způsobem, kde můžou nápady víc vyniknout. Chci, aby písničky mohly víc mluvit za sebe a ne aby posluchači museli svádět souboj s hlukem.“ Úspěšné album Smoke Ring for My Halo bylo ve znamení právě takto přehledných a pečlivě vygradovaných skladeb. Také obsadilo výroční žebříčky za rok 2011 snad ve všech hudebních médiích a povýšilo Kurta Vila z role velké naděje do pozice hvězdy.

Novinka Wakin on a Pretty Daze, která vychází 9. dubna, má trend nastavený předchozí kolekcí potvrdit. To naznačuje také výtečný stejnojmenný singl, který se i přes téměř desetiminutovou stopáž honosí chytlavou atmosférou a hitovým potenciálem. Jméno Kurt Vile se dnes vyslovuje jedním dechem společně s největšími rockovými titány a zjevně není daleko doba, kdy se v jejich společnosti ocitne natrvalo.

Please The Trees pozvolna zakončují hektické období, které začalo křtem alba A Forest Affair, natočeném v Kalifornii společně s producentem Jonathanem Burnsidem. Během pár měsíců stihli nahrávku nejen úspěšně představit, ale také vydat CD záznam křtu v Malostranské besedě (společně s magazínem Full Moon), dlouho připravované společné audiovizuální EP se sborem Elpida v rámci programu Mluvme o stáří a konečně ve velmi omezeném nákladu také split singl se spřízněnou formací Houpací koně. Dnes už jen tříčlenná skupina začíná pozvolna pracovat na novém materiálu, je téměř jisté, že na podzim letošního roku budeme Please The Trees na koncertních pódiích vídat jen sporadicky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz