Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MŽP zrušilo zásah do biotopů logistickým areálem u Žďárku

30. 5. 2013 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Ministerstvo životního prostředí na základě odvolání Dětí Země a Přátel přírody – Občanská společnost zrušilo dne 14. května 2013 výjimku ze zákona ke škodlivému zásahu do biotopů dvanácti zvláště chráněných druhů živočichů, které mají být zničené stavbou logistického areálu CPI Park Žďárek.

Ministerstvo potvrdilo fatální nezákonnosti krajského úřadu, jehož zastupoval RNDr. Tomáš Burian, který se za toto své rozhodnutí umístil na 12. místě v anketě o největší antiekologický čin Ropák 2012.

„Povolení výjimky jsme považovali za velmi podivné, neboť trpělo řadou základních chyb jako je uložení nevěrohodných a mnohdy nereálných či obtížně kontrolovatelných podmínek, chybělo vypořádání námitek účastníků řízení a především nebyla přesvědčivě doložena převaha veřejného zájmu tohoto soukromého byznysu nad zájmem ochrany přírody Ústecka,“ vysvětluje s uspokojením Miroslav Patrik z Dětí Země.

Vedoucí oddělení životního prostředí krajského úřadu RNDr. Tomáš Burian za povolení této výjimky v prosinci 2012 mohl dokonce získat titul Ropák 2012, ale nakonec se umístil až na 12. místě.

„Doufáme, že krajský úřad z rozhodnutí ministerstva řádně poučí a že o žádosti už rozhodne v souladu se zákonem. Podle nás nemá ale další betonování krajiny Ústecka výstavbou takových obrovských skladovacích hal žádné zákonné opodstatnění, takže výjimka by neměla být povolena,“ myslí si Patrik.

Firma CPI Park Žďárek, a. s., chce logistický areál postavit na 53,5 hektarech u obce Žďárek mezi dálnici D8 a Ústím nad Labem.

Na 22,5 hektarech zde mají být obrovské skladovací haly a parkoviště pro 635 aut, takže zastavěná plocha zaujme asi 33 hektarů zemědělské půdy. Denně zde má údajně přijíždět kolem 1.500 nákladních aut a skladování zboží má zaměstnat asi 3.300 osob.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz