Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Praha má 200 památných stromů. Nejnovějšími jsou jasan a jinan v Čakovicích

14. 6. 2013 - PRAHA [Econnect/Prazskestromy.cz]

Počet památných stromů v hlavním městě dosáhl počtu dvě stě jedinců. Nově se titulem památný strom pyšní jasan ztepilý a jinan dvoulaločný rostoucí v čakovickém zámeckém parku. Oba patří co do obvodu kmene k nejmohutnějším památným stromům svého druhu v rámci naší republiky.

Obrovitý jasan ztepilý dělící se nízko nad zemí ve tři silné kmeny zaujme snad každého návštěvníka tohoto 7 ha velkého parku. Nápadně vysoký strom s obvodem kmene 630 cm a korunou sahající až do výšky 34 m patří mezi největší jasany u nás. Najdeme ho kousek od zámku v městské části Praha-Čakovice. Jasan tu zajisté roste od konce 18. století, kdy zde působila hraběnka Antonie z Klebelsberku.

Nedaleko jasanu blíže k zámku roste další nový památný strom, jímž je jinan dvoulaločný. Jedinec se stal třetím v pořadí zvláště chráněným stromem svého druhu v hlavním městě. Kmen s obvodem 383 cm se zhruba ve velikosti člověka dělí na dva silné kmeny nesoucí štíhlou korunu sahající do značné výšky. Svým obvodem kmene je dle Ústředního seznamu ochrany přírody druhým nejmohutnějším památným jinanem v Českém republice. Dřeviny za památné vyhlásil odbor životního prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.

Vypravíte-li se za velikány do Čakovic, tak procházku vám může ještě zpestřit další zajímavost tohoto veřejně přístupného parku. V jeho středové části se nachází početná kolonie havranů polních, která nemá jinde v Praze obdoby.

Nadpoloviční většinu pražských památných stromů tvoří duby, ale najdeme zde i další zajímavé exoty, například můžeme obdivovat památný cedr, sekvojovce či olši lepkavou, která nebývá za památný strom vyhlašována příliš často.

Další informace o památných stromech v Praze, včetně bohaté fotografie naleznete na webu www.prazskestromy.cz, který již více než 3 roky přináší komplexní přehled o velikánech naší metropole. Naleznete zde i pěší výlety za památnými stromy nebo se můžete vydat po doporučených cyklistických trasách spojující vybrané chráněné dřeviny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz