Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Červnový Respect festival proběhne v plánovaném termínu

10. 6. 2013 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

I přes probíhající povodně, které zatopily jižní cíp ostrova Štvanice, se Respect festival uskuteční v původním termínu 15. - 16. června, program zůstává beze změn. Festival se uskuteční se v parku Ladronka. Aktuální informace budou zveřejněny na www.respectfestival.cz.

„S radostí jsem chodíval na Respect festival, poslouchal a obdivoval, z jakých dalekých zemí sem přijíždějí skvělí muzikanti. Už se těším na letošní ročník,“ říká Karel Schwarzenberg, jeden z pravidelných návštěvníků Respect festivalu. Vedle špičkových hudebníků z nejrůznějších končin světa vystoupí také Petr Nikl s originální hudební improvizací.

Festivalový areál se veřejnosti otevře v sobotu 15.6. ve 13:30, kdy vystoupí nejdříve americko-britsko-turecký projekt MLM, následovat bude zázračný íránský perkusionista Mohammad Reza Mortazavi a následně Alžířanka Hasna El Becharia, jediná žena, která mistrovsky zvládla hudbu doprovázející čarodějné noční rituály bratrstva Gnawa. Po ní se představí Petr Nikl, který společně s Michaelem Deliou předvede vystoupení s názvem Bludný rybář.

„Respect festival mě zaujal svou pestrostí a kreativitou. Myslím, že přesně vyjadřuje úžasný pocit respektu ke všemu odlišnému, co hudebně vzniká v rozdílných částech zeměkoule,“ říká Petr Nikl.

Na své si poté přijdou všichni milovníci flamenca. Po loňském úspěchu zpěváka Duquendeho se tentokrát představí Jaco Abel, hráč na elektrickou kytaru navazující na odkaz flamencových klasiků, který si již získal respekt i těch nejpřísnějších kritiků. Budoucnost španělského flamenca představí společně s nejnovějším objevem žánru, zpěvákem Salaoem, a dalšími zkušenými flamencovými hudebníky. Sobotní program pak nabere vyšších obrátek při vystoupení sólového projektu Zea Arnolda de Boera, frontmana The Ex, veteránské skupiny holandského noise-punku, s jeho „one man protest-pop“. Program zakončí King Ayisoba, stoupající hvězda žánru zvaného hiplife. Hudba King Ayisoby vytvořená mistrným ovládáním tradiční dvoustrunné kytary kologo v kombinaci s elektronickými rytmy, hlubokým hlasem a palbou afrických bubnů představuje to nejsyrovější a nejvíce autentické, co z Afriky v současné době proniká do okolního světa.

V neděli 16. 6. opět od 13.30 se nejprve představí kolumbijský písničkář Ivan Gutiérrez s projektem Madera následovaný objevem maďarské hudební scény s jihoslovanskými kořeny Söndörgő. Po nich se na podiu objeví ikona arabského undergroundu Yasmine Hamdan, která v aktuálním projektu spojila síly s kapelníkem skupiny Nouvelle Vague Marcem Collinem. Jednou z nejočekávanějších hvězd letošního ročníku bude skupina Terakaft ze severního Mali, která návštěvníkům nabídne „pouštní rock“ plný ostrých kytarových riffů a písní o svobodě i chaosu tuarežských povstalců ze Sahary. Festival pak zakončí headliner Mory Kante z Guinei, jehož sklady propojující kořeny africké hudby s moderními fúzemi před čtvrtstoletím vystoupaly až na vrcholy evropských žebříčků a spustily tak hudební lavinu dnes známou jako world music. Mory Kante se stal autorem první africké nahrávky, které se prodalo více než milion kopií.
„Každý rok dostávám k červencovým narozeninám pravidelný dárek, který se mi však nikdy neomrzí. Nevím, co by se muselo stát za pohromu, abych chyběl na festivalu Respect. Skvělá, prozíravá festivalová dramaturgie mi léta otevírá oči a uši a přiváží k nám špičkovou etnickou muziku, tady nepříliš známou,“ říká renomovaný hudební publicista Jan Rejžek.

Bohatý doprovodný program s objekty Krištofa Kintery

Ve festivalovém areálu budou navíc vystaveny objekty od jedné z nejvýraznějších uměleckých osobností posledních let Krištofa Kintery či instalace studentky sochařství Terezy Erbenové v podobě obří pyramidy z jemně zabarvených židlí.

Také letos bude festival rozšířen o speciální program pro nejmenší. Nejen děti si letos kromě vystoupení Petra Nikla jistě užijí představení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami, který opět přichystá i speciální bublinářskou dílnu. Další doprovodné aktivity pro děti od dvou let bude po oba dny festivalu zajišťovat agentura Hospodyňky. Program pro děti bude zahrnovat výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Pro děti ve věku do dvou let lze ve stanu, který je pro tyto účely na festivalu zajištěn, přebalit svou ratolest na přebalovacím stole, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě přesnídávku. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Součástí festivalu bude již tradičně doplňkový program, ať už půjde o vegetariánské občerstvení, kavárnu, čajovnu, vinárnu, stánek s grilováním masa či prezentace nevládních neziskových organizací. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena loni hojně využívaná sleva na vstupném 100 Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz