Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh: Rušíme Ekofestival "Voda hýbe světem", jdeme pomáhat k Vltavě

3. 6. 2013 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

"Oslavovat životodárné vlastnosti vody by nám nyní připadalo nemístné. Plánovaný Ekofestival rušíme a zítra namísto něj budeme pomáhat tam, kde je třeba," říkají organizátoři.

Pražské náměstí Míru mělo být 4. června po celý den oživené komunitním festivalem životního prostředí na téma „Voda hýbe světem“. Sedmý ročník Ekofestivalu měl zahájit oslavy světového dne životního prostředí a letos se svým tématem přihlásit k probíhajícímu mezinárodnímu roku vodní spolupráce. Ekofestival proběhne v náhradním termínu v září tohoto roku.

Abychom umožnili diskuzi o tématu Ekofestivalu, ponecháváme nezměněný program veřejných debat, které budou probíhat celý tento týden. Bavit se budeme o rizicích hydraulického štěpení na zásoby pitné vody, kvůli kterým již podepsali petici desítky tisíc lidí. Další debata nás provede tématem takzvané aktivované vody s otázkou, jestli má taková voda nějaké zvláštní vlastnosti. Již dnes se nicméně budeme bavit o vodě jako viditelné součásti klimatické změny s Janem Rovenským z organizace Greenpeace a Vojtěchem Koteckým z Hnutí DUHA. Debata neopomine ani otázku, proč téma klimatické změny vzbuzuje takovou neochotu poslouchat. Zvláště v těchto dnech je to totiž velmi aktuální.

Je dobré se při této příležitosti zamyslet, zda bylo heslo letošního Ekofestivalu „Voda hýbe světem“ přesné. K narovnání koryt řek, odvodnění mokřadů a celé krajiny a ke změně klimatu totiž nepřispěla ani tak voda, jako spíše člověk. Člověk hýbe světem – a je zapotřebí, aby si tento svůj nezanedbatelný a rizikový vliv na přírodní cykly uvědomil, aby mohl předcházet obdobným přírodním katastrofám.

Jan Skalík ze Zeleného kruhu uvádí: „Ačkoliv klimatologie ze své podstaty nemůže říct, zda jednotlivá povodeň souvisí s vypouštěním skleníkových plynů, přední světoví klimatologové již nyní dávají nebývalou frekvenci extrémních projevů počasí do silné souvislosti s lidmi způsobenou změnou klimatu. Výroky Václava Klause nebo Bjorna Lomborga na tom nemůžou nic změnit.“

Zdeňka Kováříková ze Zeleného kruhu uvádí: „Ekofestivalu se měly zúčastnit desítky organizací, firmy a stovky či tisíce návštěvníků. Vyzýváme je tímto, aby volného času případně využili dle svých sil a možností pro pomoc v povodní postižených oblastech. Sami se namísto organizace festivalu do asistence městu zapojujeme.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz