Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V sobotu začíná již desátý ročník festivalu ProtestFestu

24. 5. 2013 - PRAHA [Econnect/ProtestFest]

Jubilejní desátý ročník festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest zahájí v Brně na Moravském náměstí v sobotu 25. 5. v 15:00 velký průvod městem. Ten bude tradičně směřovat do Pisáreckého parku, kde navazují přednášky, koncerty a open air festival. V dalším týdnu pak budou po celém Brně probíhat přednášky, diskuze či happeningy. Sdružujícím tématem letošního ProtestFestu jsou bariéry (jak ekonomické, tak sociální a politické), které mají v České republice i ve světě za cíl vyloučit marginalizované skupiny z dění ve společnosti.

„Tento rok jsme chtěli poukázat na pomyslné ploty ve společnosti a ty, kteří je hlídají. Stejně tak jsme ale chtěli reflektovat snahy těch, kteří se tyto bariéry snaží odstranit, popisuje Martin Máša z kolektivu ProtestFestu.

Po průvodu městem začne v Pisáreckém parku open air festival „StreetFest“ přednáškou, která se věnuje problematice anticiganismu a boji za práva migrantů. Následovat bude promítání nového filmu Lukáše Borla „Bitvy o Miladu,“ který chronologicky mapuje dění kolem pražského squatu a ukazuje snahy aktivistů ubránit toto místo alternativní kultury. Po promítání proběhne diskuze s autorem. Další přednáška s názvem „Co ti Karel neřekl“ se bude zabývat českým fašismem třicátých let. Na „StreetFestu,“ který letos představí pět podií, vystoupí např. kanadští stoner-rockoví Trigger Effect, brněnská legenda Insania, alternativní My Dead Cat a Esa z Lesa nebo hardcoreoví See You in Hell. Kromě soundsystémů Vosa, Cirkus Alien a Redrum zahraje také např. známá anglická Dub Revolution s polskou zpěvačkou Dianou Levi.

V pondělí 27. 5. v 19:00 v klubu Vegalité představí v diskuzi dva účastníci tzv. Oaklandské komuny svůj pohled na její význam v rámci mezinárodního hnutí Occupy a její důležitost pro další vývoj nového cyklu bojů, jak lokálně v Bay Area, tak globálně v souvislosti krizí akumulace kapitálu.

Retrospektivní diskuze „20 let autonomního hnutí a aktivismu v ČR“ uvede program ProtestFestu v úterý 28. 7. v kavárně Trojka. „Chtěli jsme se při jubilejním ročníku také ohlédnout zpět a podívat se, jak se proměnil autonomní aktivismus od devadesátých let. A to jak z pohledu samotných generací aktivistů, tak veřejnosti. Naší snahou bylo zachytit dynamiku jeho vývoje a podívat jak se měnily jeho projevy, ale i např. vztah k neziskové sféře,“ doplňuje Adéla Smažilová z kolektivu ProtestFest. Jako hosté vystoupí účastníci a organizátoři autonomních aktivit od devadesátých let. Diskuzi doprovodí výstava významných událostí v této oblasti, jak je reflektovala mainstreamová a alternativní média.

Středa 29. 5. bude věnována pouličním koncertům a happeningu kolektivů KuKol a Food Not Bombs, ve čtvrtek navazuje na Skleněné louce přednáška a diskuze o české xenofobii, kterou ProtestFest pořádá ve spolupráci s Centrem pro studium populární kultury (CSPK). Program ukončí páteční afterparty v klubu Favál, kde vystoupí např. italský dub/reggae Dan I/Imperial Sound Army nebo Intuitive lab. & Moire a nedělní cyklojízda, která vyjíždí v 15:00 z Moravského náměstí.

Festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest probíhá v Brně již deset let a jeho cílem je vrátit život do veřejného prostranství, do ulic, parků či na náměstí, a dát tak prostor k otevřené diskusi o aktuálních společenských problémech. Festival je kolektivní platformou a na přípravě programu se podílejí i další organizace či neformální kolektivy. Součástí festivalu jsou debaty, přednášky, happeningy, ale i protesty a živé koncerty. Celý program festivalu je každý rok zdarma (mimo benefitů) a je organizován bez sponzorů dobrovolníky.

Deset let. Deset let a plot reziví. Deset let a psi, kteří měli hlídat plot, nejsou k rozeznání od vlků, kteří přes něj skáčou. Hlídač už nemusí hlídat, protože není co. Hlídají všichni a o plot se nikdo nepořeže. Rozdíl mezi těmi za plotem a před ním cítí jen ti venku, daleko za plotem v pustině. Do které se chodit nesmí. Kde žijí lvi. A cizí, kteří sem nepatří. Desátý rok ProtestFestu o tom, kde je za plotem a kde uvnitř, desátý rok o tom, kdo je hlídač a kdo vlastně hlídá. Desátý rok o tom, kde je ostří, i kdo plot staví a kdo je za ním vyloučený. A desátý rok o tom, co se stane, když protest vystřídá odpor a plot se zboří.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz