Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Different Fest: Jsou tradice, o které nestojíme

20. 5. 2013 - BRNO [Econnect/Nesehnutí]

Dnes odpoledne bude v Brně zahájen festival Different Fest. Jeho cílem je vytvořit protipól zbrojnímu veletrhu zbraní IDET, který ve stejném týdnu se bude konat také v Brně. Zatímco pod oficiální záštitou předsedy české vlády bude na brněnském výstavišti zahájen veletrh zbraní propagující militarismus a obchod se zbraněmi, na různých místech Brna bude mít veřejnost možnost se seznámit s důsledky takového počínání.

DIFFERENT FEST se pomocí výstav, filmových projekcí, panelových diskusí, hudebních i literárních vystoupení zaměří na otázky spojené s důsledky vývozů zbraní nejen z České republiky, dopady ozbrojených konfliktů v různých částech světa či na téma sexuálního násilí ve válečných konfliktech či v armádě. Festival DIFFERENT FEST pořádají nevládní organizace NESEHNUTÍ, Amnesty International, Ekumenická akademie a česká pobočka mezinárodní sítě Social Watch.

„Obchod se zbraněmi je těmi, kteří z něj profitují, představován jako záruka stability a bezpečnosti. V českém prostředí je navíc obchod se zbraněmi představován jako tradice, ve které je třeba pokračovat. Našimi aktivitami ukazujeme, že tento druh obchodu s sebou přináší především zabíjení, války a utrpení. Je to druh tradic, o které nestojíme,“ vysvětluje hlavní motto festivalu DIFFERENT FEST Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.

Festival DIFFERENT FEST zahajuje pondělním blokem, který je věnován mezinárodní kampani, jejímž cílem je prosazení závazné mezinárodní dohody kontrolující celosvětový obchod se zbraněmi. Jedním z organizátorů této kampaně je i organizace Amnesty International, která na festivalu představí své argumenty i postoje k této otázce, a to formou filmových projekcí v brněnském Kině Art, které je partnerem festivalu a to od 18:00. Následovat bude vernisáž výstavy nazvané Zbraně pod kontrolu či prostřednictvím besedy s kampaňovým koordinátorem Amnesty International Martinem Balcarem.

Festival bude v úterý pokračovat na Fakultě sociálních studiívernisáží výstavy Zraněný ráj, kterou vytvořil novinář a fotograf Václav Vašků v kavkazské Abcházii, která se stále vyrovnává s důsledky válečného konfliktu vzniklého po rozpadu Sovětského svazu. V této oblasti již několik let podporuje místní občanské iniciativy a nezávislé novináře a novinářky NESEHNUTÍ v rámci svého programu Cesta iniciativy. Na vernisáž pak naváže panelová diskuse věnovaná možnostem kontroly obchodu se zbraněmi ve světě. Své pohledy na sílu i slabiny smlouvy Arms Trade Treaty, nedávno přijaté Valným shromážděním OSN, bude prezentovat jak Martin Balcar z české pobočky Amnesty International, tak Liam Geary Baulch z britské Campaign Against Arms Trade či Peter Weisenbacher z bratislavkého Inštitútu ľudských práv.

Dalším zahraničním hostem festivalu DIFFERENT FEST bude Solomon Basabose Nkesiga z Ugandy, který se v rámci své práce na univerzitě věnuje etnickým konfliktům v oblasti východní Afriky. Diskuse s tímto hostem se koná rovněž na Fakultě sociálních studií a bude následovat po projekci filmu Slzy Konga, který burcuje svým mapováním dopadů válečného konfliktu na tisíce žen a dívek, které se staly oběťmi válečného zločinu znásilnění.

Dokumentární filmy na festivalu přitáhnou pozornost i k tématu sexuálního zneužívání v armádě, kterému se bude věnovat snímek Neviditelná válka či snímek Cesta ke spravedlnosti, který se na situaci obětí sexuálního násilí dívá očima uprchlíka ze Sierra Leone. Navazující diskusi povede Martin Jára, ředitel Ligy otevřených mužů, která v ČR vede kampaň Muži proti násilí. Celý čtvrteční program se uskuteční v Kině Art.

„Na jednotlivých akcích budou moci účastníci Different Festu svým podpisem podpořit také dvě vězněné ženy. První z nich, těhotná vojačka Kimberly Rivera, byla v USA odsouzena za to, že během nasazení v Iráku opustila z důvodů svědomí svou jednotku. Důvod, pro který je zadržována druhá žena, súdánská právnička a obránkyně lidských práv Asma Ahmed, není sice znám, ale může souviset s tamějším vnitřním ozbrojeným konfliktem," říká Jan Klement z Amnesty International Brno k tomu, co konkrétního mohou návštěvníci festivalu udělat pro dodržování lidských práv.

Festival bude zakončen pátečním koncertem proti militarismu na Moravském náměstí, kde kromě podporujících hudebníků a kapel (PANKIX, Návrat Druhé Hlavy, BONUS, PROPAGANJA, BEZESTOPY) vystoupí i publicista, politolog a anarchista Ondřej Slačálek s literárním blokem nazvaným Recitace mezi politickou propagandou a existenciální inventurou.

„Mír je nejdůležitějším předpokladem k odstraňování chudoby a rozvoji společenství. A export zbraní je jednou z největších překážek míru. Podíl českých zbraních a munice na ozbrojených konfliktech je ostudný a nakládá na nás odpovědnost za oběti válek a bojů i za podporu diktatur, kterým zbraně dodáváme. Změna je jen v rukou politiků, které volíme," říká zástupce mezinárodní sítě Social Watch Tomáš Tožička.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz