Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výuku ve Zlíně zpestřili netopýři

15. 4. 2013 - PRAHA [Econnect/Česká společnost pro ochranu netopýrů]

Ve středu 10. dubna zažili žáci ZŠ Kvítková ve Zlíně netradiční vyučování. V rámci osvětových aktivit společného projektu „Pod jednou střechou“ České společnosti ornitologické (ČSO) a České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON) dostali možnost seznámit se s tajemnými létajícími savci. Během několika vyučovacích hodin tak nejen shlédli film „Netopýři ve tmě“, ale také si mohli prohlédnout speciální netopýří budky a pohladit si živé handicapované netopýry ze Záchranné stanice ORNIS Muzea Komenského v Přerově.

Mnoho z 27 druhů netopýrů, které se vyskytují na území ČR, je svými úkryty vázáno na lidské stavby. Nejedná se jen o známé příklady velkých kolonií v kostelích nebo na půdách. V nedávné době se několik druhů adaptovalo i na úkryty v běžné městské zástavbě a dokonce i panelových sídlištích – jsou tak jedněmi z mála volně žijících zvířat, které můžeme mezi paneláky běžně potkat. Paradoxně je však o těchto našich nejbližších sousedech velmi málo známo a mnoho lidí ani neví, že je ve svých domech „hostí“. Tento fakt nabývá na důležitosti především ve chvíli, kdy se tyto budovy začnou rekonstruovat nebo zateplovat. V mnoha případech tak dojde k zániku tradičních úkrytů, často i k přímému usmrcení velkého množství netopýrů s mláďaty.

„Hlavním problémem je neznalost a často i zbytečné obavy a předsudky lidí ohledně netopýrů,“ přibližuje zoolog Evžen Tošenovský z ČSO a ČESON. „Proto se snažíme prostřednictvím těchto přednášek seznamovat veřejnost s problematikou ochrany netopýrů. Děti jsou v našem snažení velmi důležitou skupinou, protože v budoucnu to budou právě ony, kdo bude o osudu těchto ohrožených druhů živočichů rozhodovat. Je důležité, aby viděly, že netopýr není žádné hororové stvoření, ale zajímavé a roztomilé zvířátko, kterého se není třeba bát a ochranu si zaslouží.“

Netradičních přednášek na ZŠ Kvítková ve Zlíně se zúčastnilo cekem šest tříd žáků třetího až sedmého stupně, celkem tedy více než 120 dětí a učitelů. První hodinu žáci vždy sledovali dokumentární film, během druhé pak diskutovali s odborníky, prohlíželi a zkoušeli si funkčnost netopýřích budek i speciálních ultrazvukových detektorů, které se používají při výzkumu netopýrů. „Vrcholným zážitkem bylo především pro menší děti představení živých netopýrů ze záchranné stanice, které si mohly pohladit a dokonce i zkusit nakrmit,“ poznamenává učitelka čtvrtého ročníku paní Libuše Přílučíková. „Většinu dětí i nás z učitelského sboru překvapilo především to, jak jsou naši netopýři maličcí,“ dodává třídní učitelka. „Na ukázky jsme vybrali tři druhy netopýrů, které se nejčastěji objevují v budovách a zároveň dobře demonstrují velikostní rozdíly mezi našimi druhy – od velkého netopýra rezavého až po netopýra hvízdavého, který není větší než palec,“ poznamenal Tošenovský.

Netopýří přednášky pro školy na střední Moravě budou pokračovat. „Kromě dlouhodobých osvětových aktivit v rámci ČESON a ČSO jsme podporováni i Přírodovědeckou fakultou UP v Olomouci díky programům medializace vědy, takže s dalšími podobnými přednáškami po úspěchu ve Zlíně rozhodně počítáme,“ doplnil Tošenovský.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz