Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

OSN: Smlouva o obchodu se zbraněmi zablokována. Podle Amnesty International jde o cynický akt tří států

29. 3. 2013 - PRAHA [Econnect/AI]

28. března 2013 nebyla v New Yorku na půdě OSN konsenzuálně přijata Smlouva o obchodu se zbraněmi, která má za cíl zabránit státům v transferu zbraní do takových zemí, kde hrozí jejich použití k páchání genocidy, zločinům proti lidskosti nebo válečným zločinům. Írán, Sýrie a Severní Korea rozhodnutí o přijetí smlouvy vetovaly. Svět tak stále nemá dohodu, která by regulovala mezinárodní obchod se zbraněmi. Ačkoli podobné dokumenty regulují třeba obchod s banány nebo dinosauřími kostmi.

Všechny tři státy, které smlouvu vetovaly, čelí stejným sankcím včetně zbrojního embarga. Všechny tři drží rekordy v porušování lidských práv – například použily zbraně proti svým vlastním občanům. Zvěrstva, která se v těchto zemích děla a dějí, jsou přesně ten typ zacházení, kterému chtěl návrh Smlouvy o obchodu se zbraněmi zabránit.

„Rozhodnutí Íránu, Sýrie a Severní Koreje zabránit jednohlasnému schválení smlouvy je cynické a ostudné,“ prohlásil zklamaný expert na problematiku zbraní Amnesty International Brian Woods a dodal: „Státy se musejí v procesu schvalování pohnout kupředu tak rychle, jak jen to bude možné. Rezoluce OSN, která umožnila tuhle diplomatickou konferenci o smlouvě, také uvádí, že když státy nedosáhnou konsenzu, rozhodne Valné shromáždění OSN.“

Navrhovaná smlouva zaváže všechny vlády k tomu, aby precizně hodnotily rizika transferu zbraní, munice a dalšího vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich použití k vážnému porušení lidských a humanitárních práv. Státy se shodly, že tam, kde je tento risk reálný a nemůže být nijak zmírněný, se transfer zbraní neuskuteční.

„Vetováním smlouvy Írán, Sýrie a Severní Korea ukázaly, jakým výzvám a pochybám musela občanská společnost a státy, které byly pro přijetí smlouvy, během jednání čelit. V kampani za přijetí silné smlouvy Amnesty International vyzývala státy, aby přispěly k záchraně životů a omezení lidského utrpení. Naštěstí většina vlád tomu věnovala pozornost a nutnost přijetí smlouvy si uvědomila. Tyto 3 státy však nikoli,“ uvedla Widney Brownová, ředitelka Oddělení mezinárodního práva Amnesty International.

Očekává se, že návrh Smlouvy o obchodu se zbraněmi bude přijat Valným shromážděním OSN na jeho následujícím zasedání. Tím, že zničily silnou konsenzuální dohodu závaznou pro všechny státy ale Sýrie, Írán a Severní Korea ukázaly, jak křehké tyto dohody jsou. Navzdory masové podpoře smlouvy dokázaly některé státy, že je pro ně důležitější politická moc a ekonomické zájmy než ochrana jejich vlastních občanů před zabíjením.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz