Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země: Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

25. 3. 2013 - PRAHA [Econnect/Děti Země]

Děti Země – Brno vyhlašují 21. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 18. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty může do úterý 2. dubna 2013 na jejich adresu či na jejich e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou i na stránce http://www.detizeme.cz/ropak.

Ropáka 2011 a Zelenou perlu 2011 jako druhá osoba ve stejném roce získal bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jan Stráský, prvním byl za rok 2010 ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Výsledky obou anket budou zveřejněny 26. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu.

„Zatím je těžké říci, kdo by mohl získat obě ceny, neboť nominace ještě sbíráme, nicméně Ropákem by mohl být třeba ministr životního prostředí a poslanec za ODS Tomáš Chalupa za téměř neviditelnou činnost a za strach o něčem zásadním rozhodnout jako například předložit vládě chybějící seznam území, která měla být již v roce 2004 zařazena do evropské soustavy NATURA 2000, včetně údolí Labe, v němž se u Přelouče a u Děčína plánuje postavit kontroverzní dopravní stavby,“ říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno.

Zelenou perlu by mohl například získat pověřený ředitel Ředitelství vodních cest ČR Jan Skalický, který se rozzlobil na MŽP, neboť v květnu 2012 podruhé vrátilo dokumentaci EIA pro stavbu jezu na Labi u Děčína k přepracování: „Válka s ministerstvem životního prostředí nám byla vyhlášena – nejenom Ředitelství vodních cest, ministerstvu dopravy, ale zejména všem účastníkům plavby, všem profesním skupinám, průmyslu i životnímu prostředí, protože já trvám na tom, že vodní doprava je nejekologičtějším druhem dopravy.“

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tzn. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Loni bylo do ankety nominováno 24 osob. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 100 výroků.

Titul Ropák 2011 získal ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jan Stráský např. za diskreditaci poslání parku popíráním zásad ochrany přírody a péče o území v kategorii „národní park“, za poškození dobrého jména parku v zahraničí odmítnutím Diplomu Rady Evropy za vzorně spravované chráněné území, za nezákonné poškození vzácných horských ekosystémů kácením stromů, zejména na Smrčině a kolem Ptačího potoka, za povolání policie proti účastníkům nenásilného shromáždění na ochranu nezákonného kácení stromů u Ptačího potoka apod.

Vítězem ankety Zelená perla 2011 se stal bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jan Stráský, který dne 19. 7. 2012 v článku Šumava chce prosadit intenzivní zásahy proti kůrovci pro Denik.cz prohlásil: „Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz