Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

„Recyklovaný papír? - leda na záchodech,“ odpověděly studentům banky a ZOO

30. 5. 2005 - PRAHA [Econnect / Arnika]

-Toletní papír - ilustrace-
-Toletní papír - ilustrace-
S recyklovaným papírem se pracovníci velkých firem či veřejných institucí setkávají většinou jen na záchodě či v jídelně - ve formě toaletního papíru či ubrousků. Vyplynulo to z průzkumu, který provedli studenti pražských středních a základních škol v rámci soutěže Arniky „Odpad je surovina“. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne v červnu.

Jedním z úkolů půlročního projektu kampaně Šetrné papírování bylo oslovit zástupce velkých firem nebo bank a zeptat se jich, zda a jak se ve firmách třídí odpady a zda firmy šetří životní prostředí tím, že používají ekologicky šetrné výrobky. Výsledky svého průzkumu měli studenti prezentovat v tiskové zprávě. Nejlépe se svého úkolu zhostili studenti pražského gymnázia Jana Nerudy, kteří oslovili šest bankovních domů (studentům tohoto gymnázia odpověděly Česká spořitelna, ČSOB a Raiffeisen Bank, neodpověděly Komerční banka, HvB Bank a E-Banka) a tři zoologické zahrady (ZOO Plzeň, Liberec a Praha).

„Banky nás často příjemně překvapily, naopak odpovědi některých ZOO vyvolávaly zklamání. Například ZOO Praha se podle vyhodnocení dotazníku chová k životnímu prostředí v některých ohledech hůře než například ČSOB,“ zhodnotil výsledky ankety vedoucí skupiny Daniel Zmátlo a doplnil: „Byli jsme vůči zoologickým zahradám více přísní, protože od nich očekáváme tu tolik důležitou a zmiňovanou výchovnou a vzdělávací činnost, vedoucí k ochraně životního prostředí - domova nejen volně žijících zvířat. A jak jinak druhé přesvědčit, než jít sám příkladem?“

Studenti gymnázia Jana Palacha zase zjistili, že třídění odpadu je málo známým pojmem u jedné z největších českých firem – Českého Telecomu. „Téměř 100 % dotázaných pracovníků si myslí, že na svém pracovišti nemají dostatečné podmínky pro třídění odpadu. (...) V domácnosti přitom odpad třídí úplně všichni,“ napsali studenti ve své zprávě.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Odpad je surovina proběhne u příležitosti Světového dne životního prostředí v červnu 2005. Nejlepší vybraná družstva organizátoři pozvou spolu se zástupci Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva životního prostředí, České informační agentury životního prostředí, sponzorů soutěže a médií ke krátkému setkání a diskusi. Zástupci studentů zde budou prezentovat výsledky své půlroční činnosti před porotou - účastníky diskuse. Tato porota určí konečné pořadí a vybere vítěze. Hlavní cenou pro vítěze se stane několikadenní výprava do Krkonošského národního parku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz