Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Statisíce ptáků ročně zahynou po nárazu do skel nebo je uloví kočky – již nemusí

30. 1. 2013 - PRAHA [Econnect]

Statisíce ptáků ročně zahyne v ČR po nárazu do prosklených ploch. Nejedná se jen o mediálně známé příklady nárazů do nezabezpečených průhledných protihlukových stěn. Stejně často narážejí ptáci do daleko menších skleněných ploch na rodinných domcích, školách, administrativních budovách, zastávkách hromadné dopravy ale i na kůlnách, sklenících nebo pařnících.

A právě na tyto menší prosklené plochy se zaměřuje výstava „Ochrana ptáků před nárazy do skel a před kočkami“ v pražské Botanické zahradě a nové webové stránky www.ochranaptaku.cz. Vyvracejí mnohé mýty, které v ochraně ptáků před nárazy panují, a zároveň seznamují s funkčními pravidly a výrobky pro každý skleněný prostor. Dále představují i možnosti ochrany krmítek a hnízd před kočkami, které se v mnoha městech na úbytku některých ptačích druhů podílejí.

„Je neuvěřitelné, že navzdory odhadům, podle kterých v Evropě zahyne ročně po nárazu do skla až 100 milionů ptáků ročně a další miliony zahynou díky kočkám, nebylo doposud možné na jednom místě najít souhrn všech předsudků i doporučení jak ptáky na svém domě nebo kanceláři chránit. Naše firma nabízí široký sortiment výrobků pro ptáky, a proto nám přišlo líto, že mnoho lidí ptáky krmí a instaluje ptačí budky a ve stejné době tisíce ptáků hynou zbytečně. Proto jsme ve spolupráci s Českou společností ornitologickou připravili nové webové stránky Ochrana ptáků.cz (www.ochranaptaku.cz), ale zároveň jsme vyvinuli a zařadili do naší nabídky takové výrobky k jejich ochraně, které je možné využít i na sklech kanceláří, obývacích pokojů a podobně,“ říká Petr Dobrý z firmy Zelená domácnost.

V představeném sortimentu jsou nejen různé druhy samolepek nově vyráběných v ČR, ale i patentované, pro lidské oko téměř neviditelné samolepky s UV efektem využívající fakt, že ptáci, na rozdíl od nás lidí dokážou vidět UV paprsky. Takové samolepky pak pták vidí jako jasné modré plochy, kterého ho dobře upozorňují na nebezpečí.

„Lidé si často neuvědomují, že letící pták v prosklené ploše nevidí překážku. Pokud je osazena čirým materiálem, považuje plochu za prostor vhodný k průletu. Toto riziko se ještě zvyšuje s použitím „zrcadlového“ skla, které odráží okolní prostředí a ptáci se tak do této fiktivní krajiny snaží letět. Stačí se jen rozhlédnout ve svém okolí, kolik takových pastí na ptáky číhá. Třeba administrativní budovy nebo prodejny jsou čím dál více prosklené. Jsme proto rádi, že se podařilo společně připravit tuto výstavu a spustit web k tématu. Doufáme, že se nám podaří lidem vysvětlit, že jedna symbolická silueta dravce na velkém proskleném okně je přežitkem, který nic neřeší. Bude to ovšem obtížné, když např. správci komunikací takto neúčinně „zabezpečují“ protihlukové stěny u dálnic, nebo vlastník banky svůj prosklený palác. Obojí má veřejnost denně na očích!“ říká Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické.

K příležitosti spuštění webových stránek se uskuteční výstava na toto téma v pražské Botanické zahradě Na Slupi. Návštěvníky seznámí s problematikou ochrany ptáků před nárazy do skel, s možnými řešeními, ale také s možnostmi ochrany ptačích budek a krmítek před kočkami a jinými predátory. Výstava se uskuteční od 4.2.2013 do 24.2.2013. Bude umístěna ve vstupní části do skleníků, takže je možné jí shlédnout zdarma.

„Málokdy můžeme chránit ptáky tak snadno a levně, jako doma na svých oknech a prosklených dveřích. Doufáme, že náš nový web vyřeší traumata lidí, kteří jsou nešťastní z toho, že jim ptáci narážejí do oken a hynou a hlavně věříme, že takto dokážeme zachránit tisíce ptáků. Časem bychom chtěli, aby z části výtěžku z prodaných samolepek vnikl registr nebezpečných ploch, kde hynou ptáci po stovkách. Proto z každé prodané samolepky darujeme České polečnosti ornitologické na rozjezd této aktivity 5%,“ říká Zuzana Dobrá jednatelka internetového obchodu Zelená domácnost.com.

„Mnoho firem investuje nemalé peníze do společenské odpovědnosti a je jim lhostejné, že na jejich kancelářských budovách hynou ptáci ve velkém. Přitom odpovědnost firmy, ale i jednotlivce začíná v jejich sídle a doma. Lidé ptáky rádi krmí, domníváme se, že budou ptáky i rádi chránit, když budou vědět jak. Proto věříme, že nový web Ochrana ptáků (www.ochranaptaku.cz) lidi zaujme a současná neradostná situace se bude rychle zlepšovat. Ono se ne nadarmo říká, že příklady táhnou,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz