Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Diakonie ČCE vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc sirotkům v Etiopii

12. 2. 2013 - PRAHA [Econnect/Diakonie CCE]

Středisko humanitární a rozvojové pomoci vyhlašuje pátý ročník veřejné sbírky na podporu etiopských žen pečujících o sirotky, oběti epidemie AIDS. Sbírka je vyhlášena od 13. února do 29. března 2013.

Cílem projektu v Etiopii je pomoci rodinám na hranici přežití zajistit si základní dlouhodobou možnost obživy. Podporujeme etiopské ženy – samoživitelky, které pečují o sirotky, oběti epidemie AIDS, aby rozvinuly drobné živnosti, které jim a jejich dětem zajistí trvalou a nezávislou obživu. Program povzbuzuje místní sociálně nejslabší lidi a pomáhá jim, aby se o sebe dokázali sami postarat. Vdovám, jež zůstaly samy s dětmi nebo si cizí děti osvojily do pěstounské péče, pomáhá postavit se na nohy, zajistit si vlastními silami skromné živobytí a dětem školní vzdělání. Jen 5000 birů (= něco málo přes 5000 Kč) pomůže osamělé ženě s dětmi nastartovat živnost. Prvních 1000 birů poslouží k zorganizování kursu základních dovedností a k rozhodnutí, čím by se mohla v daném prostředí živit. Často to bývá chov ovcí, koz nebo slepic, prodej ovoce, zeleniny nebo obilí na trhu, pečení placek či provozování malého obchůdku. Zbývajících 4000 birů je pak určeno přímo na rozvoj její drobné živnosti. Díky projektu, který znovu začlení lidi do společnosti, se nastartuje místní ekonomika a dlouhodobě a udržitelně se podporuje celá komunita.

Na podporu etiopských sirotků pořádá Diakonie ČCE každý rok během postního a velikonočního období sbírku mezi svými zaměstnanci a členy sborů. Sbírka je otevřena i pro veřejnost, která se už vloni aktivně do sbírky zapojila. Svůj příspěvek můžete posílat na sbírkový účet 9371 9371 / 0300. Výtěžek sbírky bude věnován na přímou podporu etiopských sirotků.

Na pomoc rodinám v Etiopii si lidé mohou koupit také Dárek, který zahřeje (dárce na srdci i obdarované etiopské rodiny během zimy) – v novém e-shopu Diakonie ČCE na www.mnoho-tvari-pomoci.cz. Speciální dárkový certifikát je symbolem netradičního daru, podpory potřebných lidí, a zároveň nápaditým dárkem pro někoho blízkého.

Diakonie ČCE se na projektu na podporu etiopských žen a sirotků podílí od roku 2008. Projekt podporuje od roku 2005 Světový luterský svaz a Evangelická církev v Německu. Program je na místě zajištěn pracovníky partnerské organizace DASSC (Development and Social Services Commission) společně s místní samosprávou. V letech 2008 – 2012 bylo také díky spolupráci Diakonie ČCE do projektu zapojeno více než 130 rodin na hranici přežití. Díky projektu šitému na míru každé jednotlivé ženě již provozuje úspěšnou živnost 77 % žen zapojených do programu.

V prosinci 2012 se uskutečnila již druhá návštěva projektů v Etiopii. Pracovníci Diakonie ČCE – Střediska humanitární a rozvojové pomoci a členové sborů ČCE pod vedením ředitele střediska Jana Dusa navštívili podporované projekty a setkali se jak s kolegy z partnerské organizace, tak se ženami zapojenými v projektu.

Ve městě Bahir Dar, ležícím v severní Etiopii, je do projektu na podporu drobných živností zařazeno 64 žen, účastníci se setkali se 13 z nich. „Bylo pro nás velkou radostí vidět, že se ženám rok od roku lépe daří v jejich drobném podnikání. Také jsme rádi poznali nové tváře, které vstoupily do programu teprve před pár měsíci, a to díky postní sbírce Diakonie ČCE v roce 2012“, říká Jan Dus. Podmínky, v nichž tyto ženy žijí, jsou více než skromné – některé žijí společně se svými dětmi i krávou dohromady pod jednou střechou o rozloze 5x3 m. Kvůli odchodu manžela či synů se ženy musí postarat o svou rodinu samy. Často pracují navzdory své těžké nemoci, protože není nikdo jiný, kdo by se o děti postaral.

V jihoetiopském městě Chuko pomáhá DČCE- Středisko humanitární a rozvojové pomoci celkem 66 ženám, které jsou zorganizované v 6 svépomocných skupinách. Každá skupina je nejdříve proškolena a pak dostane na společný bankovní účet peníze, které půjčí svým členům dle podmínek, které si skupiny samy stanoví. Každá ze skupin je vedena komunitní pracovnicí, která sleduje zdárný průběh všech aktivit a podává zprávy vedení DASSC. Vzhledem k vysokému riziku sucha ženy investují hned do dvou různých aktivit – koupí si jalovici, která pro ně znamená jistý a dlouhodobý příjem formou prodeje mléka či masa. Druhou část peněz investují do nákupu zemědělských plodin – momentálně nejčastěji do kávy, která dozrává a představuje krátkodobý a téměř okamžitý zisk.

Yeshiembet nás přivítala ve svém domku, vlastně jedné místnosti, která slouží na všechno. Je vdova, 30 let, manžel jí zemřel před 8 lety na AIDS. Bohužel nakazil i ji a její zdravotní stav se rapidně zhoršoval. Byla tak slabá, že nemohla už ani chodit či sedět. Svou nejstarší dceru dala na opatrování babičce. Dvě mladší děti s ní zůstaly, všichni žili z pomoci sousedů. Všechen majetek postupně prodala a už neměla ani na jídlo pro sebe a pro děti. Začaly se u ní projevovat příznaky akutního stádia AIDS – kožní problémy. V době, kdy byla zařazena do programu, nemohla vyjít ani 3 schody do kanceláře.

Díky projektu podporovanému Diakonií ČCE se dozvěděla, jak se léčit a jak změnit životosprávu. Znovu získala chuť do života a přibrala aspoň 15 kg. Dostala 3000 birů a koupila si za ně 2 ovce, sporák na dřevo na pečení chleba a placek injery. Nyní vydělává 300 birů měsíčně, pravidelně bere léky a vypadá v dobré zdravotní kondici.

„Ráda bych si brzy vzala svoji dceru zpět od babičky a starala se o ni,“ říká, „také bych si chtěla zařídit kavárničku.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz