Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava mapuje ruský umělecký protest

5. 2. 2013 - PRAHA [Econnect]

Putovní výstava "Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru" představí vývoj žánru ruského politického umění od performance k uměleckému aktivismu. Před Paříží a Milánem zakotví výstava na dva měsíce ve smíchovské MeetFactory. Výstava, kterou uspořádali moskevský umělecký kritik Andrej Jerofejev, jeho spolupracovnice Alexandra Kondrašovová a umělkyně Jelizaveta Konovalovová, představuje vývoj žánru ruského politického umění od performance k uměleckému aktivismu ilustrovaný nejvýraznějšími příklady děl, videoklipů, dokumentů a ukázek jednotlivých rekvizit masových akcí.

Pro mezinárodní centrum současného umění MeetFactory zasadili autoři aktuální reflexe dění kolem skupiny Pussy Riot do širokého historického i současného kontextu ruské umělecké a aktivistické scény. Výstava dále poputuje do Paříže, Milána a dalších míst.

Vika Begaľskaja (RU), Alexandr Brener (RU), Dmitrij Bulnygin (RU), skupina Cvetofory (RU), Lusine Džaňanová a Alexej Knedljakovskij (RU), skupina EliKuka (RU), skupina E.T.I. (Tito) (RU), skupina Gnězdo (Hnízdo) (RU), Alexej Jorš (RU), Komar a Melamid (RU), Marija Kiseľovová (RU), Alexandr Kosolapov (RU), Oleg Kulik (RU), Rostislav Lebeděv (RU), Viktorija Lomaško (RU), Arťom Loskutov (RU), Vladislav Mamyšev-Monro (RU), Igor Muchin (RU), Anton Nikolajev (RU), Vikentij Nilin (RU), Maxim Novikov (RU), Anatolij Osmolovskij (RU), Boris Orlov (RU), skupina PG (RU), Pussy Riot (RU), skupina Sinije nosy (Modré nosy) (RU), Leonid Sokov (RU), Avděj Ter-Ogaňan (RU), skupina Vojna (Válka) (RU), Oľga Žitlinová (RU).

Vernisáž výstavy se koná 7. února a předcházet ji bude diskuse s Andrejem Jerofejevem v galerii Tranzitdisplay o den dříve.

Koncepce výstavy je věnována estetickým aspektům performativních akcí, jejichž společným jmenovatelem je vzdorování nátlaku: vandalismus v podobě street artu, skupinová setkání „flashmobs“, směšné stylizované fotografie, parodické videoklipy, idiotické hraní rolí v městském prostředí či performance v kostýmech známých osobností, které se objevily v ruském umění během posledních třiceti let a byly reflektovány ve videoklipech a akcích v současném mediálním světě kanonizované skupiny Pussy Riot.

Výstava "Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru": 7. 2. – 24. 3. 2013, diskuse s kurátorem 6. 2. v 19:00 hod. v galerii Tranzitdisplay, vernisáž 7. 2. 2013 v 19:00 hod. v MeetFactory. Více na www.meetfactory.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz