Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministerstvo zemědělství utrpení kožešinových zvířat řešit nebude

16. 1. 2013 - PRAHA [Econnect/Svoboda zvířat]

Ministerstvo zemědělství vydalo dlouho očekávané stanovisko ke kauze nově zveřejněných záběrů z několika českých kožešinových farem. I přes prokazatelné utrpení zvířat, neshledává dle svých slov žádné „racionální důvody“ k zákazu těchto chovů.

„Z vyjádření Ministerstva zemědělství jsme zklamaní, ale na druhou stranu nás příliš nepřekvapuje,“ konstatovala Lucie Moravcová, předsedkyně občanského sdružení Svoboda zvířat. „Úředníci bohužel zcela ignorují fakt, že tzv. kožešinová zvířata na farmách trpí, jak bylo ukázáno na záběrech, které jsou opatřeny i GPS souřadnicemi, a je tudíž jasné, že z českých chovů pocházejí. Neberou v potaz ani názor veřejnosti, která v rámci kampaně Ukažte to vládě ministru zemědělství odeslala již přes 20 000 e-mailů požadujících zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat. Nereagují ani na skutečnost, že v ostatních evropských zemích se právě na přání laické i odborné veřejnosti v poslední době přijímají buď zákazy chovu těchto zvířat, nebo velmi přísné podmínky pro chov,“ říká Moravcová a dodává: „Problém je zřejmě také v tom, že ochrana zvířat je v dikci ministerstva zemědělství, které za zvířaty nevidí cítící bytosti, ale jen produkty zemědělské výroby.“

Své stanovisko vydala ke kauze i Státní veterinární správa, podle níž jsou kontroly chovů dostatečné. „Kontroly v chovech jsou prováděny sice pravidelně, ale v posledních několika letech nenašly žádná pochybení ani nebyla udělena žádná pokuta za jakékoli porušení. Je mi tedy záhadou, jak je možné, že byly v těchto chovech, které jsou dle názoru správy tak dobře vedeny, natočeny záběry, které jsme zveřejnily,“ tvrdí Moravcová.

Standardy pro chov tzv. kožešinových zvířat tak, jak jsou v České republice nastaveny dnes (a včetně těch, které mají začít platit koncem roku 2013), jsou dle ochránců zvířat nedostatečné
a vedou k různým formám poškození zvířat (agresivita, pohybové stereotypie, zabíjení vlastních mláďat, sebepoškozování atd.). Jediným možným řešením tak je chovy zrušit.

Tajně pořízené záběry z 6 českých kožešinových farem ukazující utrpení tzv. kožešinových zvířat (norků a lišek) zveřejnilo občanské sdružení Svoboda zvířat koncem listopadu 2012. Zároveň spustilo kampaň s názvem Ukažte to vládě, kterou podpořila jak značná část veřejnosti, tak některé slavné osobnosti (například Lejla Abbasová, Petra Černocká, Marta Kubišová či Pavel Vítek). Prostřednictvím www.ukaztetovlade.cz mohou občané zasílat protestní e-maily ministru zemědělství. Ke stažení je zde také petice za Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR, kterou již podepsalo přes 12 000 lidí.

Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat již platí v mnoha evropských zemích (např. ve Velké Británii, Rakousku, Chorvatsku a dalších). Před Vánoci schválilo zákaz chovu norků také Holandsko, které již dříve zakázalo chovat za účelem kožešin také lišky a činčily. V České republice je takových chovů v současné době přibližně 14.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz