Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha zve na Tábor na hraně uhelného dolu

26. 5. 2005 - PRAHA [Econnect / Hnutí Duha]

-Horní Jiřetín -
-Horní Jiřetín -
Podpořit obyvatele severočeských obcí Horní Jiřetín a Černice, kterým hrozí zbourání kvůli rozšiřování uhelných dolů, chce na začátku léta "Táborem na hraně uhelného dolu" Hnutí Duha. "V jeho rámci připravujeme debatu občanů s politiky a úředníky, pomůžeme místním při opravách obce a uspořádáme ve všech velkých městech regionu osvětové akce na podporu zachování vesnic. Připomeneme také varující smutný osud Libkovic, které padly dolům za oběť na počátku 90. let," zvou organizátoři.

V termínu od 3. do 9. července účastníky tábora v Horním Jiřetíně u Litvínova čekají happeningy a veřejné akce - vzpomínkový pochod do zbouraných Libkovic, živý řetěz na hraně povrchového dolu či kulatý stůl za účasti politiků, také koncert za záchranu Podkrušnohoří, besedy se zajímavými hosty, promítání filmů a fotografické výstavy. Účastníci tábora budou mít také příležitost pomoci při opravě obce, například s tepelnou izolací a opravou oken fary, při opravě kostela nebo s úpravou okolí fary.

Proč jsou Horní Jiřetín a Černice ohroženy uhelnými doly? "V roce 1991 stanovila vláda takzvané územní ekologické limity pro severočeské uhelné doly: hranice, přes které nesmí těžba postoupit. Jejich účelem bylo zajistit ochranu obcí v Podkrušnohoří, kde od konce války padlo dolům za oběť více než 80 měst a vesnic. Limity těžby se tak staly klíčovým opatřením, které má zajistit, aby se severočeský region konečně vydal cestou rozvoje, jenž dává přednost lidem a krajině před zájmy uhelných společností," vysvětluje Hnutí Duha. "Důlní společnosti spolu s některými politiky však nyní navrhují limity zrušit. Chtějí, aby obce ustoupily další těžbě uhlí. O domov by tak znovu přišly tisíce lidí. Přitom mnozí z nich se za svůj život museli nuceně stěhovat již několikrát."

Sdružení tvrdí, že obnovení bourání obcí kvůli uhelným dolům by sever Čech vrátilo před listopad 1989, do doby, kdy těžba měla absolutní přednost před lidmi. "Spálením uhlí za současnými územními limity by vznikly exhalace, které odpovídají veškerému znečištění, jež Česko vypustí za více než pět let. Navíc zbytečně, odborné studie dokládají, že se bez uhlí pod obcemi obejdeme. Bude-li se těžba rozšiřovat, šance na rozvoj moderních, efektivnějších technologií, které přinášejí nová perspektivní pracovní místa a čistější prostředí pro život, by tak zůstala definitivně promarněna," uvádí Hnutí Duha. Ekologové také připomínají, že občané obou ohrožených obcí s plány na rozšíření těžby nesouhlasí, přesvědčují ministry i krajské politiky, demonstrovali před vládou a v únoru tohoto roku dokonce uspořádali místní referendum, ve kterém 96 % zdejších obyvatel podpořilo snahu místních zastupitelů o zachování obce.

Tábor v Jiřetíně je otevřený všem zájemcům, účastníci mohou využít společné ubytování v budově nebo ve vlastním stanu, stravování zajišťují za přiměřený příspěvek organizátoři. "Nedaleko tábora je možnost koupání i fotbalové hřiště, do přírody Krušných hor je to několik stovek metrů. Přijet můžete i na kole," láká Hnutí Duha. Spolu s Táborem na hraně uhelného dolu bude navíc paralelně probíhat Lesoochranářský kurz pro zájemce o oblast ochrany a obnovy lesů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz