Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tisíc hodin práce na zámku. Brontosauři na podzim pomohli 14 památkám

18. 12. 2012 - BRNO [Econnect/Hnutí Brontosaurus]

Brontosauři dlouhodobě pečují o třicet českých památek. V rámci programu Akce památky tak chtějí podpořit lokality, které uvítají dobrovolnickou práci. „Kromě ochrany přírody klademe důraz také na pomoc kulturnímu dědictví. Zároveň chceme lidem, kteří na naše akce jezdí, nabídnout za nezištnou práci zajímavý program a netradiční zážitky,“ řekla koordinátorka Akce památky Eliška Plotěná.

Účastníci, kteří s brontosaury za památkami na podzim vyjeli, si například vyzkoušeli, jak se bydlí v zámku, naučili se irské tance nebo některé ze starých řemesel. „Právě smysluplná práce a atmosféra, která tyto víkendy provází, z nich dělá výjimečné události,“ uvedla Plotěná. S tím souhlasí i student historie Tomáš Vrabec. Už čtyři roky o víkendech pomáhá s brontosaury. „Je to pro mě parta výborných lidí, s nimiž si rozumím. Navíc můžu dělat to, co má smysl,“ vysvětlil Vrabec.

Kromě tradičních míst, jako jsou veltruský a bučovický zámek nebo hrady Lukov a Boskovice, letos dobrovolníci poprvé přidali ruce k dílu v západočeském hradě Buben a v teplické Beuronské kapli. „Spolupráce na nových lokalitách je vždy velmi přínosná. Jejich správci jsou rádi, za dobrovolnou a nezištnou pomoc,“ dodala Eliška Plotěná. To potvrdila Šárka Sonnenbergová z teplického sdružení Pro arte beuronensis, které rekonstruuje právě teplickou kapli, v níž brontosauři uspořádali jednu z podzimních akcí. „Těší nás, že jsou stále mezi námi lidé, kteří přijedou přes celou zemi do neznámého místa proto, aby pomohli,“ uvedla Sonnenbergová. Ta doufá, že spolupráce potrvá i v příštích letech.

Právě do Teplic zamířila na svou první dobrovolnickou akci s Hnutí Brontosaurus Sabina Rosenbergová. „Zaujalo mě hlavně její téma, protože se zajímám o historii i umění. Akce mě překvapila, protože jsem si nemyslela, že bude připraven tak kvalitní program. Na nocování v klášterní kapli budu vzpomínat ještě dlouho,“ řekla Rosenbergová.

Připojila se tak k tisícům lidí, kteří s Hnutí Brontosaurus už téměř čtyřicet let vyráží na víkendové i letní dobrovolnické akce na pomoc přírodě a památkám. Přidat se k nim může každý. Stačí, když si vybere některou z připravovaných akcí a na webu Hnutí Brontosaurus se na ni přihlásí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz