Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Štědrý den se milionáři vzdají svého řízku pro děti bez domova

20. 12. 2012 - PRAHA [Econnect/Projekt Šance]

Ti, kteří krmí nejvýše postavené lidi světa, nakrmí na Štědrý večer ty nejchudší. Zástupci společnosti Zátiší Group společně s občanským sdružením Projekt Šance se zaslouží o to, aby ani české děti ulice o svátcích nezůstali opuštěné. V azylovém Domě Šance v pražských Vršovicích pro ně bude připravena štědrovečerní nadílka i s bohatým programem.

Vánoční hostinu pro děti ulice chystá Zátiší Group pravidelně už mnoho let. Stejně tak pomáhá i společnost CETELEM ČR a Nadace OKD. Ti podporují především pracovní dílnu v Domě Šance, která vrací ztracené děti, které nikdo nehledá, zpět do života. Projektu Šance aktivně řadu let pomáhají také jeho patronky, zpěvačky Marta Kubišová, Marie Rottrová a herečka Táňa Fisherová.

Pro mnohé z „dětí ulice“ je skládání propisek Mount Everestem, jehož jsou při svém mentálním a sociálním rozvoji schopny dosáhnout. Bez PRACOVNÍ TERAPEUTICKÉ DÍLNY by neměly šanci získat základní sociální návyky potřebné pro zařazení se do české pracující společnosti. Neměly by na vybranou ve své životní situaci a musely by své živobytí vydobývat na ulici. Dál by tak přežívaly na „účet“ daňových poplatníků, mezi ulicí a vězením. „Provoz v praxi ukázal a potvrdil nám, že vlivem pracovní terapie je pravděpodobné, že se většina z nich stane daňovými poplatníky,“ uvádí zakladatel projektu László Sümegh.

„Chovám hluboký obdiv k odvaze Lászla Sümegha a jeho kolegů. Ukazují, že aktivity občanů dokáží mnohé dělat lépe a účinněji než stát,“ řekl Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.

A Projekt Šance na své svěřence nezapomíná ani o letošním Štědrém dnu. Poprvé jej ale uskuteční v azylových prostorách Domu Šance, který díky podpoře Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových sídlí v Moskevské 13, v Praze 10. I když se jedná od začátku především o preventivní projekt, který má pomáhat českým dětem ulice, oslovené úřady – zvláště pražské městské části – se nezajímají. Bývalé vedení Prahy 5 Dům Šance vyhodilo i s klienty na ulici, a pokud by sponzoři nezachránili pracovní terapii Domu Šance, už by nebyl. Po třech a půl letech marného hledání se našlo dočasné – azylové řešení a Štědrý den, který Projekt Šance pro své klienty už tradičně připravuje 24. prosince od 12:00 do 22:00, to nenaruší. Díky kuchařům ze Zátiší Group budou na štědrovečerním stole řízky a 20 kg salátu – což je na večer podle zkušeností akorát.

„S obavami sleduji osudy mladých zapomenutých lidí, tedy spíše dětí, které neměly v životě štěstí na dobré rodinné zázemí a skončily v na ulici,“ říká László Sümegh. „Nezaskočilo mě to, už 17 let se jim snažím pomáhat. Asi to mám v genech, ale vlastně mi to vštěpovali už rodiče. Pomáhat je normální. Ne každý má v životě štěstí,“ dodává.

O Projektu Šance, o. s.
Projekt Šance, o. s., je prvním preventivním a humanitárním programem pro komerčně sexuálně zneužívané děti a mládež, oběti obchodování s lidmi, které se na ulici dostaly kvůli selhání rodičů, útěkem z rozvrácených rodin nebo ukončením péče v dětských domovech a výchovných ústavech. Žijí v ČR na ulici opuštěni a v zapomenutí. Projekt Šance v roce 1995 založil výtvarník maďarského původu László Sümegh, který pomáhá těmto dětem a mladým lidem už 17 let.

V rámci Projektu Šance vzniklo několik zařízení. Od roku 1998 funguje Streetworkcentrum, které poskytuje klientům komplexní služby a vybavení v rámci programu PRVNÍ POMOC V NOUZI. Klienti se zde mohou občerstvit, osprchovat, vyprat si, mohou si sem nechat posílat poštu, či zde získat potřebné kontakty na odborníky, doprovod na úřady nebo k sexuologovi-venerologovi a dále na testy na HIV a žloutenku. Dům Šance, který existuje od roku 2002, plní funkci alternativního vzdělávání, volnočasového centra, ale je i prevencí sociálního vyloučení. Od poloviny května 2007 v Domě Šance úspěšně funguje také pracovní terapeutická dílna, která klientům nabízí možnost se realizovat v jednoduché manuální práci, dle mentální úrovně klientů – pro získání základních sociálních návyků potřebných pro zařazení se do české pracující společnosti.

Streetworkcentrum i Dům Šance nabízejí svým klientům základní potravinový program. Do budoucna se plánuje rozšíření Domu Šance o prostory určené pro různé druhy terapií. Ceny za služby v centrech jsou symbolické a vychovávají klienty k tomu, že všechno, co si mohou v normálním světě občanů opatřit, stojí peníze.

O PRACOVNÍ TERAPEUTICKÉ DÍLNĚ Domu Šance
Pracovní terapie v Domě Šance umožňuje mladým lidem žijícím na ulici bez rodinného zázemí získat důležité pracovní a sociální návyky a otevírá jim cestu k lepšímu životu. Zkušební provoz byl zahájen v květnu 2007. „Už po prvním měsíci provozu dílny jsme zaznamenali pozitivní výsledky. Klienti, kteří práci dlouhodobě odmítali, se rozčilovali, když zaspali, že do dílny přišli pozdě. A to je cíl – aniž si toho všimnou, vzbudit v nich běžné sociální návyky,“ říká László Sümegh, koordinátor Projektu Šance, o. s.

Dílna, ve které klienti v současné době sestavují propisky a vyrábí svíčky z včelího vosku nebo je malují, a získávají tak za práci finanční odměnu, je výchozím bodem, z něhož mohou později snáze nalézt pracovní uplatnění na běžných pracovních místech, a začlenit se tak zpět do společnosti. Sami klienti si to začínají uvědomovat. Jeden z klientů nám říkal: „Nikdy jsem nepracoval, jsem zdravotně postižený a navíc nemůžu dělat žádný těžký práce, tak jsem na ulici. Chodíme sem s Luckou a Ríšou od začátku pracovní dílny skoro každý den. Z toho, co společně vyděláme, jsme si pronajali domeček za Prahou, předtím jsme bydleli ve zřícenině – squatu. Třeba se odsud odrazíme dál,“ řekl Jirka, jeden z klientů. Osmadvacetiletý Franta dodává: „Vždycky jsem měl peníze, byl jsem zvyklej krást. Teď jsem se rozhodl, že si chci koupit kalhoty. Za vlastní prachy, ne za nakradený. Nikdy jsem ještě nedělal, až do včerejška. Ale teď, až si vydělám, koupím si ty nejlepší kalhoty. Bude to poprvý v mým životě, kdy si na něco normálně vydělám. A ještě si to půjdu koupit sám.“

Výrobky klientů z pracovní terapeutické dílny – propisky i svíčky – si mohou zakoupit firmy i široká veřejnost jednoduchým způsobem – na www.sance.info/eshop jsou k dispozici nejen obrázky konkrétních výrobků, ale také jednoduché formuláře pro objednávku.

PROGRAM PODPOROVANÉHO BYDLENÍ
Program podporovaného bydlení prošel v uplynulých letech celou řadou změn. Od konce roku 2011 se ustálil. Když klient do práce nastoupí, obdrží od sdružení půjčku, kterou musí využít na ubytování na ubytovně. Tato půjčka pokrývá 14 dnů ubytování, tedy než klient obdrží první výplatu z Domu Šance za práci v terapeutické dílně. Tato půjčka je klientům po malých částkách odečítána z dalších výplat. Pokud si v některém týdnu klient na bydlení nevydělá, formou půjčky ho sdružení podpoří, aby neskončil na ulici. Podmínkou ale je smysluplnost jeho pracovního vzdělávání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz