Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Už počtrnácté se můžete podívat na festival Mezi ploty

25. 5. 2005 - PRAHA [Econnect]

-Festival Mezi ploty-
-Festival Mezi ploty-
V areálu pražské Psychiatrické léčebny Bohnice tento víkend 28. a 29. května vyvrcholí 14. ročník festivalu Mezi ploty. Pro návštěvníky je tradičně přichystáno několik desítek hudebních a divadelních představení, veletrh chráněných dílen a další aktivity, které by měly bourat bariéry mezi zdravými a duševně nemocnými.

„V program festivalu Mezi ploty dominuje divadlo a hudba, ale je v něm prostor i pro výtvarné umění a další umělecké disciplíny. Spolu s profesionálními a amatérskými umělci zde vystupují i soubory zdravotně postižených, kteří zde mají jedinečnou možnost prezentovat výsledky svého uměleckého snažení široké veřejnosti,“ tvrdí organizátoři festivalu.

Mezi nejzajímavější hudební představení bude určitě patřit vystoupení legendární undergroundové kapely Plastic People, folkového seskupení Neřež či vynikajícího souboru české world music Moberg Ensemble společně s výtvarníkem Petrem Niklem a Lakomými Barkami z Klecan. Zajímavé bude i vystoupení skupiny Vega, kterou tvoří zdravotně postižení hudebníci.

Na divadelní scéně se představí třeba Bohnická divadelní společnost, Dejvické divadlo či divadlo Neslyším, kde hrají sluchově postižení herci. Součástí budou i představení pro děti, která odehrají např. Komedianti na káře či Divadlo Minaret.

V rámci programu však není opomenuta ani psychiatrie jako taková. V tzv. psychoterapeutických stanech se návštěvníci mohou seznámit s technikami arteterapie, muzikoterapie či dramaterapie za účasti řady předních odborníků z České asociace pro psychické zdraví. V průběhu celého festivalu budou také k dispozici informační osvětové materiály k tématu duševního zdraví, krizové Linky psychopomoci, magazín ESPRIT a výrobky z TK Střítež - komunity pro mladé lidi trpící schizofrenií.

Zajímavá bude i návštěva stanu České televize, kde se budou po celý víkend promítat dokumentární filmy na nejrůznější společenská a často kontroverzní témata. Filmy budou sledovat osudy dětí, které vyrostly v dětských domovech, problematiku vztahu většinové společnosti k homosexuálnímu partnerství či právo rodičů na přirozený porod jejich dítěte.

Festival "Mezi ploty" patří k nejvýraznějším a svým rozměrem nejrozsáhlejším kulturně-uměleckým přehlídkám v České republice. Je ojedinělý i z mezinárodního hlediska, protože není známo, že by se někde ve světě konala v psychiatrické léčebně akce podobného rozsahu a zaměření. Festival "Mezi ploty" originální formou přispívá k odtabuizování oblasti psychiatrie.

"První ročníky projektu se uskutečnily ve znamení myšlenky "otevření psychiatrie veřejnosti", která byla do roku 1989 často démonizovaným oborem. V posledních letech se k ní přidalo úsilí o bourání předsudků vůči pomoci odborníků v péči o duševní zdraví - téma stále aktuálnější vzhledem ke vzrůstajícímu počtu psychických poruch zejména neurotického charakteru," prohlašují organizátoři.

Festival je benefiční, účinkující se vzdají honoráře ve prospěch Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze, Psychiatrické léčebny Brno – Černovice a Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně, v jejichž areálech festival probíhá. Výtěžek ze vstupného pak tradičně slouží na rozvoj kulturních aktivit v rámci jednotlivých léčeben.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz