Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihočeské matky se obávají: Další jaderné bloky v Temelíně?

24. 5. 2005 - PRAHA [Econnect]

Tři scénáře vývoje české energetiky představil na probíhající konferenci Energie pro život náměstek ministra průmyslu Martin Pecina. Vysloužil si ale kritiku sdružení Jihočeské matky. Sdružení tvrdí, že v těchto scénářích Pecina ignoruje stávající energetickou koncepci ČR: počítá totiž s vyšším výkonem nových jaderných bloků – 3000 MW, v diskuzích v rámci přípravy energetické politiky se zvažovaly bloky kolem 600 MW. "Dále M. Pecina zcela jednoznačně hovoří o lokalitě Temelín pro umístění těchto nových bloků – ani to platná koncepce nestanovuje," uvedla zástupkyně Jihočeských matek Dana Kuchtová.

Náměstka ministra průmyslu hodnotí Jihočeské matky jako "neřízenou střelu". Sdružení připomíná, že s ministrem Milanem Urbanem už jednalo – upozorňovalo ministra na to, že netaktní výroky náměstka Peciny vyvolaly v regionu kolem Temelína negativní ohlas. "Zdá se však, že M. Pecina svou strategii šokové terapie nehodlá měnit. Tentokrát však nerespektuje ani závaznou energetickou koncepci státu, která byla kompromisem mezi ministerstvem životního prostředí a ministerstvem průmyslu a obchodu," říká Dana Kuchtová.

Sdružení kritizuje také to, že Pecina mj. prorokuje nižší podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů, než předpokládá koncepce. Na negativní dopady samotné jaderné elektrárny Temelín pro region upozorňují Jihočeské matky dlouhodobě – konkrétně se podle nich jedná o vlivy na rozvoj turistiky, na trh s nemovitostmi a dopady na zemědělskou výrobu, například upozorňují na krach zemědělského družstva Všemyslice u Temelína. Další dva jaderné bloky by podle Jihočeských matek negativní vlivy jaderné energetiky na jižní Čechy zásadně zhoršily.

Na petici proti stavbě dalších bloků jaderné elektrárny Temelín získaly Jihočeské matky již 3 000 podpisů. Zájem o podpis petice projevili Jihočeši naposledy na výstavě Hobby 2005 v Českých Budějovicích. Petici podpořily známé osobnosti, např. Erazim Kohák, Martin Bursík, Marta Kubišová či Olga Sommerová. Proti dalším jaderným blokům se vyslovuje i hejtman Jihočeského kraje.

Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu a obchodu, je terčem kritiky ekologů dlouhodobě. Za loňský rok získal dokonce titul Ropáka roku – stal se tak vítězem ankety o největšího škůdce životního prostředí. Toto negativní ocenění získal mj. za propagaci aktualizované Státní energetické koncepce do roku 2030, schválené v březnu 2004, která nepřímo počítá s rozšířením těžby hnědého uhlí (nebo s jeho dovozem) s případným zrušením územních ekologických limitů a se zbouráním některých severočeských obcí. Dalším důvodem byl náměstkův podíl při prosazování zvyšování další produkce oxidu uhličitého z českého průmyslu. Titul Ropák roku získal dále za podporu výstavby rozsáhlé průmyslové zóny Dolní Lutyně na úkor plánované ptačí oblasti evropské soustavy ochrany přírody Natura 2000, za podporu výstavby dvou jezů na dolním Labi bez ohledu na rozsáhlé nevratné negativní důsledky pro přírodu a za bagatelizaci a osočování činnosti ekologických občanských sdružení bez konkrétních důkazů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz