Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze se objeví pouliční sedačky, které změnily Vídeň

1. 11. 2012 - PRAHA [Auto*Mat/Econnect]

Oblíbené venkovní sedačky, které již deset let zpříjemňují obyvatelům i návštěvníkům Vídně pobyt v ulicích, budou ode dneška umístěny v Praze. Přivezla je iniciativa Auto*Mat za podpory Rakouského kulturního fóra. Sedačky Enzi proměnily veřejný prostor vídeňské Muzejní čtvrti a rozproudily debatu o tom, jak mají vypadat ulice, aby se v nich dobře žilo. Jednu z nepřehlédnutelných barevných pohovek lidé od dnešního dne najdou v kině Bio Oko na Letné, druhá bude putovat po různých místech Prahy.

„Ve Vídni se staly sedačky Enzi symbolem proměny veřejného prostoru jednoduše tím, že do něj umístíme správný předmět. Lidé nechtějí ulicemi jen procházet nebo projíždět. Chtějí si prostor města užít,“ říká komunikační specialista Jan Krčmář, který prožil většinu života ve Vídni a nyní pracuje v iniciativě Auto*Mat v rámci Roku jinak Nadace Vodafone.

„Kultivace veřejného prostoru není v celoměstském měřítku úkolem pro občanské sdružení. Praha ale takovou proměnu nutně potřebuje. Věřím, že náš počin může inspirovat magistrát i městské části a v ulicích se začnou objevovat další prvky zpříjemňující život,“ vysvětlil Jan Krčmář.

Dvě populární barevné sedačky pomohlo Auto*Matu obstarat Rakouské kulturní fórum v Praze.

„Ke kultuře patří udržitelnost ve všech oblastech života,“ vysvětluje důvod podpory jeho ředitelka Natascha Grilj.

Jedna ze sedaček Enzi bude trvale umístěna v kině Bio Oko na Letné, druhá bude putovat po Praze v rámci kulturních a společenských akcí. V létě se například počítá s jejím umístěním na náplavce Rašínova nábřeží u Vltavy.

„Spojení s Auto*Matem je pro Bio Oko dlouhodobě koncepční záležitost, která zapadá do priorit našich návštěvníků i nás, kteří pro Bio Oko pracujeme. Nabídka o umístění speciální sedačky do sálu pak tuto spolupráci ještě rozvíjí a podtrhuje,“ řekl David Beránek z Bia Oko.

Na to, že v ulicích Prahy se často není kam pohodlně posadit, upozornil Auto*Mat už v létě. Členové iniciativy přinesli židle na novou pěší zónu v dolní části Václavského náměstí, která se pak rychle zaplnila lidmi. Akci po pár hodinách ukončila městská policie.

„V Praze chybí prvky moderní architektury a designu ve veřejném prostoru. Sedačky Enzi nebo i jiné podobné modely se ideálně hodí právě na Václavské náměstí, na Kampu do dalších míst, ve kterých se pohybuje hodně lidí a nemají kde sedět,“ doplnil Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz