Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lípa z Novodvorské aleje je Stromem roku 2012

22. 10. 2012 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Několikaměsíční klání mezi dvanácti finalisty jedenáctého ročníku celostátní ankety Stromu roku, který uspořádala Nadace Partnerství, skončilo. Vítězkou se s 9 879 hlasy stala Lípa z Novodvorské aleje v jihomoravské obci Vavřinec. Na druhé příčce se umístil Buk příběhů z Olomouckého kraje (3 120 hlasů), třetí místo obsadila Jiřická lípa z Vysočiny (2 988 hlasů). Vyhlášení výsledků proběhlo v Brně 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů, a doplnilo jej vystoupení potulného kejklíře a vypravěče Víti Marčíka s adaptací Robinson Crusoe. Výtěžek zpoplatněného hlasování v anketě letos dosáhl výše přes 102 tisíc korun a opět směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu a ochranu stromů.

Poslední týden hlasování pořadím značně zamíchal. „Převážná většina vyplněných hlasovacích archů k nám dorazila až těsně před uzávěrkou. Celkový počet hlasů v anketě se pak v závěru navýšil na více než 28 tisíc. Ocenění Stromu roku 2012 dnes převzali zástupci Lípy z Novodvorské aleje – navrhovatelé Jiří a Kateřina Židů, starosta obce Vavřinec Miroslav Novotný, učitelé ZŠ Sloup spolu s žáky, kteří pro lípu nasbírali nejvíce hlasů,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Titul Strom roku se tak po dvou letech přesunul z Olomouckého kraje do Jihomoravského. Lípa z Novodvorské aleje kromě prestižního titulu získala také poukaz na odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Novodvorskou alej nechal vysadit v první polovině 19. století starohrabě Hugo Salm. Stromořadí z Nových Dvorů ke zřícenině hradu Blansek tvoří celkem 57 lip malolistých. O obnovu aleje usiluje již druhým rokem skupina nadšenců. Nejprve zakryli trhliny ve stromech šindelovými stříškami, mezery v aleji po zaniklých stromech doplnili klony 500 – 600 let starých lip. Vysázeli je rodiny z okolí jako své rodové stromy. Po odstranění náletových dřevin umístily děti ze ZŠ Sloup do aleje ptačí budky. Myslivci pak přidali i lavičku, z níž je nejhezčí výhled na krajinu Moravského krasu. Zástupkyní aleje v anketě byla nejmohutnější lípa s obvodem kmene 415 centimetrů. Lípa z Novodvorské aleje je již druhým vítězem z Jihomoravského kraje. V roce 2005 získal ocenění Strom roku tisíciletý Pernštejnský tis.

Kromě umístění jednotlivých finalistů Nadace Partnerství oznámila také výtěžek zpoplatněného hlasování, který putoval do veřejné sbírky na sázení stromů. „Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, obrazně řečeno zasadil další strom. V letošním ročníku se podařilo vybrat plných 102 474 korun, které rozdělíme mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," doplnila v závěru Hana Rambousková. V loňském roce se z veřejné sbírky podařilo podpořit 12 výsadeb stromů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz