Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země: Zvukový záznam z jednání o JE Temelín je utajován nezákonně

3. 10. 2012 - PRAHA [Econnect/Děti Země]

Vítězem 10. ročníku soutěže Otevřeno x Zavřeno v kategorii „otevřenost úřadů při rozhodování“ se dne 1. října 2012 stal Úřad na ochranu osobních údajů. ÚOOÚ v rozporu se zákonem totiž Ministerstvu životního prostředí nedoporučil poskytnout Dětem Země úplné znění zvukového záznamu z projednání vlivů dvou jaderných bloků JE Temelín na životní prostředí. Zákon ovšem porušuje i ministr Tomáš Chalupa (ODS), který o jejich rozkladu proti neposkytnutí tohoto záznamu nerozhodl v zákonné lhůtě.

„Úřad na ochranu osobních údajů vyhrál tuto kategorii nejen za nezákonné doporučení neposkytovat úplné znění zvukového záznamu z jednání o JE Temelín, ale především za překrucování výkladu ochrany osobních údajů při poskytování záznamů i z dalších veřejných jednání,“ upozorňuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

Děti Země na MŽP podaly v červnu po skončení veřejného projednání posudku EIA pro výstavbu dvou jaderných bloků JE Temelín na MŽP žádost, aby jim podle zákona č. 123/1998 Sb. poslalo zvukový záznam. To ale MŽP odmítlo s odkazem na doporučení ÚOOÚ, že je nutné vymazat pasáže o údajích fyzických osob.

Tento postup je podle Dětí Země v rozporu se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí č. 100/2001 Sb. i se zákonem o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb., neboť MŽP musí povinně na internetu zveřejnit zápis z tohoto jednání i s těmito údaji a ochrana osobních údajů se na takovou veřejnou činnost nevztahuje.

„My to vnímáme jako strach státu před angažujícími se občany Evropy, kteří chtějí vědět, jak se u nás rozhoduje o této sta miliardové státní zakázce, neboť na plný zvukový záznam máme jasný nárok,“ tvrdí Patrik.

Podle něho jsou Děti Země připraveny podat k ministrovi Chalupovy stížnost proti jeho vlastní nečinnosti, pokud o jejich rozkladu proti neposkytnutí zvukového záznamu ze srpna 2012 ministr nerozhodne do příštího týdne. Pokud ministr bude nadále nečinný, může následovat žaloba k Městskému soudu v Praze.

„Vláda tvrdí, že podporuje dodržování zákonů, otevřenost a úspory veřejných prostředků, přitom ministr Tomáš Chalupa z ODS reálně dělá přesně opak těchto slibů, pokud je nečinný, brání nám poskytnout zvukový záznam o JE Temelín a ještě zbytečně zatěžuje nás i ministerstvo,“ konstatuje Patrik.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz