Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh: ODS škrtla životní prostředí, shodli se zástupci ostatních stran

28. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

Zástupci politických stran se na včerejší veřejné debatě pořádané Zeleným kruhem a moderované Petrem Honzejkem z Hospodářských novin shodli na tom, že se ODS rozhodla škrtnout ochranu životního prostředí v České republice. Zástupci ČSSD, TOP09, SZ a ČSSD vyjádřili nezvykle podobný a ostře kritický názor, že politika ODS je pro životní prostředí likvidační. Občanská demokratická strana přitom sama na debatu o škrtech v rezortu ministra Chalupy nikoho nedelegovala.

Zástupce ČSSD Petr Petržílek řekl, že zatímco rozpočet ministerstva v roce 2010 tvořil 4,1 mld. Kč, v roce 2015 má být 2,8 mld. Kč. Podle jeho názoru zkrátit rozpočet během pěti let téměř na polovinu povede k totální likvidaci tohoto rezortu.

Ondřej Mirovský za Stranu zelených dokonce řekl, že „ODS skutečně škrtá životní prostředí. Jedná se o faktickou destrukci ministerstva.“

Kateřina Konečná za KSČM řekla, že na MŽP jsou systematicky propouštění odborníci a nahrazováni neodborníky. Největším problémem je dle poslankyně Konečné skutečnost, že „ministr (Chalupa) nepředložil žádnou koncepci, jak rezort omezit“. Nejdříve bychom měli představit koncepci, až následně je možné ministerstvo reformovat. To ale ministr Chalupa neudělal. Na ministerstvu by podle jejího názoru měli být odborníci, a to dokonce i na úrovni náměstků. Likvidace MŽP ze strany ODS je tak dle poslankyně Konečné prostým konstatováním faktu.

Dle Jakuba Hrušky z vědecké komise TOP09 dochází na MŽP k výrazné „erozi kompetencí“. MŽP jako celek ztrácí odbornou úroveň, zatímco například právní služby jsou nyní řešené externími zakázkami za vyšších nákladů, než dříve.

Panelisté zmínili i několik konkrétních příkladů negativního dopadu působení ODS v životním prostředí. Jakub Hruška řekl, že MŽP odmítá svým výzkumným institucím VÚV a VÚKOZ proplatit nasmlouvané peníze, a tím je vede k platební neschopnosti. Podle poslankyně Konečné tomu tak je proto, že výzkumné instituce vlastní lukrativní pozemky v Praze, které pak bude možné zprivatizovat. Zásadní problémy se dle panelistů váží i na Českou inspekci životního prostředí. Inspekci totiž díky krácení rozpočtu klesá počet kontrol a tím i příjmy z udělených pokut o více než 10 % ročně. To dle Petra Petržílka povede k tomu, že inspekce nebude moci uspokojivě zakročit mimo jiné proti znečišťovatelům ovzduší. Kateřina Konečná následně prohlásila, že dobrá kontrola je přitom nezbytným základem ochrany životního prostředí.

Zástupci všech zúčastněných stran uvedli, že jejich strany v budoucnu budou usilovat o rezort životního prostředí. Současná situace na Ministerstvu životního prostředí je podle jejich slov dále neudržitelná.

Debatu pořádal Zelený kruh v prostorách Amerického centra v Praze, moderoval ji Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin. Na debatu byly zvány všechny strany s volebními preferencemi 3 a více % podle průzkumu CVVM z června 2012. Z debaty bude k dispozici videozáznam.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz