Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kytarová mírpárty uzavře Světové dny za mír a nenásilí

20. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/Svět bez válek]

Dne 2. října se v Praze na Václaváku sejde rekordní počet hudebníků, aby společně zahráli a zazpívali legendární song Give Peace a Chance od Johna Lennona na podporu Mezinárodní kampaně za zákaz jaderných zbraní. Netradiční flash-mob nazvaný Kytarová mírpárty uzavře Světové dny za mír a nenásilí, během nichž se uskuteční také série diskuzních večerů prokládaných živou hudbou v Brně.

Kytarová akce již vyvolala pozitivní ohlas u řady hudebníků a kapel. „Kampaň za zákaz jaderných zbraní podporují například i herec Jan Budař, písničkář Vlasta Redl nebo hudebník Miloš Vacík se svou skupinou Tam Tam Batucada,“ uvedla Táňa Bednářová, předsedkyně organizace Svět bez válek a násilí. Hudebníci a skupiny, které se chtějí zúčastnit, se mohou registrovat na webu kytary.svetbezvalek.cz.

Cílem akce je podpořit Mezinárodní kampaň za zákaz jaderných zbraní, která usiluje o vznik úmluvy o zákazu jaderných zbraní – mezinárodní smlouvy, která postaví mimo zákon výrobu, testování, vlastnictví a použití jaderných zbraní a zavede bezpečné mechanismy zajišťující postupné a proporční odstranění existujících jaderných arzenálů. „V dnešní době již panuje shoda nad tím, že jaderné zbraně jsou nelidské a jakékoliv jejich použití by mělo katastrofické humanitární následky. Vznik úmluvy o zákazu jaderných zbraní podporují tři čtvrtiny zemí na světě a cílem naší kampaně je dosáhnout toho, aby tento návrh podpořila i Česká republika,“ uvedla koordinátorka kampaně a mluvčí Světa bez válek a násilí Jana Jedličková.

„Zatímco pražská akce se ponese v duchu zákazu jaderných zbraní, v Brně v rámci Světových dnů za mír a nenásilí zabrousíme do témat jako mezilidské vztahy, blízkovýchodní války a rizika globálního konfliktu,“ vysvětluje jeden z brněnských organizátorů Pavel Křivák. „Vzhledem k pozitivním ohlasům z loňských debat opakujeme koncepci večerů prokládaných živou hudbou. Letos ale budeme více času věnovat diskusi a výměně názorů z publika, určitě nechceme, aby tyto večery byly jen nezábavným pokračováním školních přednášek.“

Diskusní večery se budou konat vždy od 19.30 v brněnské Vaňkovce, a to ve dnech 24., 25. a 27. září. „Debaty budou letos velmi zajímavé, na programu je například aktuální konflikt v Sýrii, kde vystoupí Češi dlouhodobě žijící v Sýrii. Velmi si vážíme toho, že naše pozvání přijali také prof. Oskar Krejčí a Daniel Solis,“ dodal Křivák.

Světové dny za mír a nenásilí probíhají od 21. září, Mezinárodního dne míru, do 2. října, Mezinárodního dne nenásilí. Seznam akcí v Praze a Brně najdete na: www.svetbezvalek.cz/cs/svetove-dny-za-mir-nenasili.

Mezinárodní humanistická organizace Svět bez válek a násilí působí od roku 1995 a od té doby se rozšířila do více než třiceti zemí po celém světě. V roce 2009 iniciovala první Světový pochod za mír a nenásilí – mezinárodní projekt, k němuž se připojily tisíce organizací, institucí, osobností a politiků z téměř stovky zemí.

Svět bez válek a násilí je partnerskou organizací Mezinárodní kampaně za zákaz jaderných zbraní (ICAN), která působí ve více než 60 zemích světa a usiluje o zahájení jednání o úmluvě o zákazu jaderných zbraní. Informace o české kampani za zákaz jaderných zbraní najdete na: www.svetbezvalek.cz/cs/kampan-za-zakaz-jadernych-zbrani.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz