Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Britský diplomat zahájil Evropský týden mobility cestou na kole z Prahy do Brna

17. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Tento týden odstartovaly v Česku akce k Evropskému týdnu mobility, který propaguje alternativní druhy dopravy. Jeho letošním hlavním tématem je „Pohyb správným směrem“. Správným směrem se vydá i zástupce britské velvyslankyně v Česku Tim Voase a absolvuje cestu na kole z Prahy do Brna, kde jej pak čeká další program. Svou cestou chce diplomat podpořit také nízkoenergetická řešení nejen v dopravě. Až na hranice Prahy Voase na kole doprovodí členové iniciativy Auto*Mat.

„Když jsem si plánoval program v Brně, hned mě napadlo, že bych tam mohl vyrazit na kole. Cyklistika mě hrozně baví, a navíc takto oproti cestě autem ušetřím 35 kg CO2,” řekl ze sedla kola těsně před startem Tim Voase.

„V tomto mě inspirují třeba i britské firmy, které často hledají nízkoenergetická výrobní nebo provozní řešení šetřící právě CO2. Chcete nějaký příklad? Dnes asi nepojedu tak rychle, jako se točí nízkoenergetické turbíny firmy Rolls-Royce. Proto se nestihnu stavit v prvním nízkoenergetickém obchodě Tesco v ČR v Žatci. Navíc jsem zjistil, že je to dost zajížďka,” pokračoval diplomat.

Tim Voase vyrazil dnes v 6:30 ráno od brány Britského velvyslanectví na pražské Malé Straně, jeho cílem je brněnské náměstí Svobody. Tam by měl Voase dorazit ve večerních hodinách po zhruba deseti až dvanácti hodinách cesty. Celý den také poběží na facebookovém profilu Britského velvyslanectví on-line reportáž popisující průběh jízdy.

Trasu diplomata po Praze navrhla iniciativa Auto*Mat podle cyklistické mapy umístěné na serveru PrahouNaKole.cz, který provozuje. Cestu navrhl šéfredaktor serveru a odborník na městskou dopravu Vratislav Filler. „Trasa se vyhýbá prudkému stoupání a dlažbě,” říká. Nejedná se o první spolupráci mezi Auto*Matem a Britským velvyslanectvím. Už v loňském roce se britská velvyslankyně Sian MacLeod zúčastnila tiskové konference, kde byl představen program festivalu Zažít město jinak. Hovořila o dopravě ve Spojeném království a významné roli jízdních kol při letních olympijských hrách v Londýně.

Trasa diplomata Tima Voase povede z Prahy přes Kolín, Čáslav, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Křižanov a Velkou Bíteš. Další den po příjezdu zástupce velvyslankyně čeká například schůzka s brněnskou Nadací Partnerství, která se zabývá rozvojem cyklistické dopravy a cykloturistiky nebo výsadbou stromů a zeleně v krajině i ve městech. Součástí programu bude i prohlídka jejich nového sídla. Jde o nízkoenergetickou stavbu, takzvaný pasivní dům.

Zástupce britské velvyslankyně Tim Voase už má za sebou například devítidenní cestu na kole z Londýna do Česka. Jeho dalším snem je objet na kole linii českých hranic.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz