Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světluška předá speciálně upravenou cvičnou kuchyň

29. 8. 2012 - PRAHA [Econnect/Světluška]

Ve čtvrtek 6. září v 15 hodin Světluška slavnostně předá Pobytovému rehabilitačnímu a rekvalifikačnímu středisku pro nevidomé - Dědina, o.p.s. speciálně upravenou cvičnou kuchyň. V té se budou těžce zrakově postižení učit, jak si uvařit, ukládat nádobí a potraviny, nalévat a přenášet horké nápoje. Poslouží jim také k tomu, aby si osvojili žehlení, praní a zacházení se speciálním zvukovými a hmatovými pomůckami, které jim usnadňují sebeobsluhu a orientaci v domácnosti.

„Světluška nepomáhá jen penězi. Před půl rokem se na nás obrátilo o.p.s. Dědina s projektem cvičné kuchyně. Původní cvičná kuchyňka v o.p.s. Dědina byla umístěna v malé úzké místnosti, která byla průchozí. Její vybavení bylo za léta provozu hodně opotřebované a neodpovídalo současným požadavkům na kvalitní výuku sebeobsluhy. Rozhodli jsme se hledat jinou cestu jak pomoci. Našli jsme dárce: partnery Hanák Nábytek, Elektrolux a Franke, kteří kuchyň kompletně vybavili. Dědina tak ušetřila 400 000 Kč oproti původnímu plánovanému rozpočtu,“ uvedla Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Předáním cvičné kuchyně Nadační fond Českého rozhlasu symbolicky odstartuje již 10. ročník celonárodní charitativní sbírky pro nevidomé. V Den, kdy svítí Světlušky (11. a 12. září) rozzáří ulice českých a moravských měst na 6 tisíc dobrovolníku v kostýmu broučka. Letos se mohou Světluškou stát všichni, kdo do sbírky přispějí – za příspěvek totiž obdrží originální Světluščí tykadla. Koupit si mohou také píšťalku a tradiční náramek, který svítí ve tmě. Tykadla si letos obleče nejen patronka Světlušky Aneta Langerová, ale řada spřátelených známých osobností, které můžete potkat v okolí Anděla a OC Nový Smíchov v Praze. V Brně můžete navíc navštívit zatemněný autobus s Kavárnou POTMĚ.

Nová cvičná kuchyně byla přesunuta do vedlejší prostornější místnosti a splňuje bezpečnostní kritéria pro pohyb nevidomých a slabozrakých osob. Podstatné je také barevné řešení kuchyně. Nyní je vybavena kontrastními prvky a odpovídajícím osvětlením, které ulehčí orientaci lidem se zbytky zraku. Pro nevidomé byly nainstalovány hmatové prvky a vodící linie, které umožňují snazší a bezpečnější pohyb.

„Projekt cvičné kuchyně bychom nikdy nemohli realizovat bez pomoci Světlušky a partnerů, které pro nás oslovila. Vážíme si toho, že společnost Hanák při návrhu projektu pohlížela na potřeby našich nevidomých klientů a samotná realizace proběhla během dvou dnů," zaznělo od Marie Schifferové, ředitelky Dědiny, o.p.s.

Světluška je tradiční sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Společně s patronkou Anetou Langerovou svítí na cestu nevidomým dětem a dospělým z celé České republiky. Projekt byl zahájen v srpnu 2003 a dosud se podařilo shromáždit a rozdělit na přímou pomoc nevidomým téměř 70 milionů korun. Přispívá jim na speciální pomůcky, které „mluví“ nebo mají hmatový displej, na psí vodící pomocníky, na osobní asistenty dětem, aby mohly chodit do běžných škol se zdravými kamarády a seniorům, aby mohli trávit podzim života doma a nikoli v ústavu. Dále podporuje sportovce a nevidomé umělce a neziskové organizace, které se specializují na pomoc nevidomým v jejich každodenním životě. Světluška zkrátka doprovází nevidomé, když to potřebují, a když už mohou jít sami, občas jim jen posvítí na cestu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz