Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oživení: Zákon o střetu zájmů je bezzubý

27. 8. 2012 - PRAHA [Econnect/Oživení]

Politici a další vysocí veřejní činitelé, kteří porušují zákon o střetu zájmů, se většinou vyhnou trestu. Vyplývá to ze šetření protikorupční organizace Oživení o.s. Organizace podala v únoru 2012 celkem 122 oznámení o přestupcích poslanců, senátorů a jiných veřejných funkcionářů. Většina pachatelů po půl roce vyšetřování vyvázla bez trestu a jejich skutky jsou nyní promlčené. Úřady, které šetření prováděly, navíc často odmítaly o jeho výsledku a uložených sankcích poskytnout informace.

Nevládní organizace již v roce 2011 zjišťovala, zda vybraní veřejní činitelé (seznam prověřovaných funkcionářů naleznete zde) dodržují ustanovení zákona o střetu zájmů, podle něhož musejí oznámit své podnikatelské aktivity či členství ve statutárních orgánech firem. Ze 483 kontrolovaných tyto podmínky porušilo 122 osob. Příslušné úřady, které podání organizace od února tohoto roku prošetřovaly, však pouze 21 veřejných funkcionářů (17%) shledalo vinnými ze spáchání přestupku podle zákona o střetu zájmu. Přestože zákon umožňuje uložit pokutu ve výši až 50.000,- Kč, nedosáhl této částky ani součet všech udělených pokut. Ve více než třetině oznámených případů nebylo podle úředníků porušení zákona společensky nebezpečné. Ve dvou případech bylo podle názoru rozhodujících orgánů postačující již samotné projednání případu. V dalších čtyřech případech byla veřejnému funkcionáři uložena pouze sankce napomenutí (tabulku s přehledem sankcí najdete zde).

Na svévoli při rozhodování úředníků ukazují nejenom průtahy v celé řadě případů, ale i fakt, že stejné úřady postupují při projednávání stejných přestupků několika osob zcela odlišně. Město Čáslav například přestupek senátora a zároveň starosty Čáslavi (Strnad) projednalo a pochybení neshledalo, ale přestupek jiného poslance (Urban) postoupilo z důvodu své věcné nepříslušnosti do Poslanecké sněmovny. Město Žďár nad Sázavou zase šetřilo přestupek jednoho poslance (Černý), zatímco přestupek jiného poslance (Němcová) postoupilo do Poslanecké sněmovny. Město Ostrava šetřilo a odložilo přestupky dvou senátorů (Guziana, Maštalíř), přestupek dalšího (Besta) však postoupilo do Senátu.

Úřady v Jičíně (Táborský) a Rychnově nad Kněžnou (Dohnálek, Ješina) zase od sebe zjevně v rozhodnutí opisovaly, když vydaly stejný krkolomný text rozhodnutí o odložení věci ve třech různých případech týkajících se různých osob.

Svou špatnou kontrolní funkci se úřady často snaží maskovat tím, že svá rozhodnutí utajují. „Mnoho rozhodnutí jsme získali až na základě stížnosti a opakovaných odvolání, ve dvou případech (Drobil, Udženija) jsme museli podat žalobu a další žaloby nás zřejmě ještě čekají, například ve věci přestupku pana Hraběte, Magistrát města Kladna,“ uvádí advokátka Petra Bielinová, která se sdružením spolupracuje. Úřady nejčastěji odůvodňují svou neochotu podávat informace o výsledku řízení nutnou ochranou soukromí veřejných činitelů, popřípadě se opakovaně odvolávají na skutečnost, že Oživení není účastníkem přestupkového řízení.

„Výsledky našeho šetření prokazují, že je stávající zákon o střetu zájmu zcela bezzubý a nutně potřebuje další novelizaci,“ uvádí předseda sdružení Oživení Štěpán Rattay. Naposledy byl tento zákon upravován před čtyřmi lety.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz