Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový den humanitárních pracovníků se bude slavit už počtvrté

17. 8. 2012 - PRAHA [Econnect/OSN]

Již počtvrté si na celém světě 19. srpna připomeneme Světový den humanitárních pracovníků. Jako výraz ocenění a s cílem zvýšit povědomí o jejich práci ho v roce 2008 ustanovilo Valné shromáždění OSN. Datum připomíná pumový útok na sídlo Organizace spojených národů v Bagdádu v roce 2003, při němž zahynulo 22 lidí. Mezi nimi byl i šéf mise OSN v Iráku a vysoký komisař OSN pro lidská práva Segio Vieira de Mello.

„Lidé na pomoc lidem“, to je ústřední téma tohoto mezinárodního dne. K těm, kteří humanitární činností usilují o zlepšení života druhých, se letos přidala i hvězda světové populární hudby Beyoncé. Zítra natočí před živým publikem v sále Valného shromáždění OSN v New Yorku videoklip „I Was Here“ (Byla jsem tady). Premiéru bude mít o den později, právě v den, který je zasvěcen humanitárním pracovníkům. Stane se součástí kampaně na podporu jejich činnosti. Cílem kamapaně, na které se vedle Beyoncé podílí OSN a humanitární organizace, je v jeden jediný den vyslat společný signál naděje jedné miliardě potřebných na celém světě. Více o této kampani: www.whd-iwashere.org/

Zvláštní poselství k tomuto dni vydal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Slovenský překlad připravil Informační servis OSN ve Vídni: „Tohtoročný Svetový humanitárny deň je historickou príležitosťou spojiť miliardu ľudí z celého sveta na podporu veľkej myšlienky: Ľudia pomáhajú ľuďom. To je najlepší spôsob ako si uctiť pamiatku všetkých padlých pracovníkov v oblasti poskytovania pomoci, ktorých tu dnes oplakávame a osláviť úsilie ďalších, ktorí pokračujú v ich šľachetnom poslaní tým, že sa ponáhľajú na pomoc k trpiacim.

Duch solidarity, ktorý dodáva energiu tomuto odvážnemu úsiliu, je rovnako aj vedúcim motívom tohtoročnej spomienky Svetového humanitárneho dňa. Takúto solidaritu som si všimol počas mojich ciest na celom svete, kedy stretávam humanitárnych pracovníkov, ktorí opustili pohodlie svojich domovov, aby mohli pomáhať iným v núdzi.

Zazrel som ju aj začiatkom tohto mesiaca, keď som stretol Beyoncé Knowles, superstar, ktorá svoju pieseň „Bola som tu“ (I was here), venovala našej celosvetovej kampani na podporu opatrení pre lepší svet. Na našej webovej stránke sa už zaregistrovali milióny ľudí, aby tam zaznamenali svoju podporu a podelili sa o to, čo robia. Duch myšlienky Ľudia pomáhajú ľuďom zlepšuje podmienky na život pre všetkých – od medzinárodného úsilia na zabránenie hladovej krízy v západnej Afrike cez núdzovú pomoc civilistom v Sýrii až po jednoduchý dobrý skutok suseda susedovi.

Dajme spoločne zmysel Svetovému humanitárnemu dňu a zaregistrujme svoje dobré skutky na webstránke: www.whd-iwashere.org/. Skutky jednotlivca sa môžu zdať malé, ale spoločne budú mať vplyv na celú planétu a vytvoria nezastaviteľný rozvojový potenciál pre lepšiu budúcnosť.“

Pan Ki-mun


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz