Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EU varuje, že peníze budou pouze na recyklaci, nikoli spalování odpadů

16. 8. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Naprosto přehodnotit své plány v nakládání s komunálními odpady musí česká vláda, pokud bude chtít čerpat z evropských fondů. Varovala před tím Evropská komise. Česká republika při novém hodnocení, které právě publikovala Evropská komise, totiž patří mezi deset nejhorších zemí sedmadvacítky - získala pouhých 18 ze 42 možných bodů. Zaostáváme hlavně v recyklaci komunálního odpadu – třídíme jen asi polovinu průměru EU. Před Českou republikou je třeba Rakousko nebo Belgie, ale i například Estonsko či Slovinsko.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navíc nemá plán pro předcházení vzniku odpadů a na skládkách končí i hodně zbytků z kuchyní a zahrad, které by šlo kompostovat nebo z nich vyrábět bioplyn. Evropská komise také varuje před zbytečně naddimenzovanou kapacitou obřích spaloven komunálního odpadu.

„Výsledky pro nás bohužel nejsou překvapivé. V českých spalovnách a na skládkách nenávratně každoročně končí tisíce tun kvalitních a cenných surovin v hodnotě miliard korun. Necháváme je doslova proletět komínem. Navíc na mnoha místech stále hrozí výstavba nových naddimenzovaných spaloven, které zatíží místní obyvatele exhalacemi a zvýšenou dopravou. Ministr musí zásadně přehodnotit českou odpadovou politiku. Stavba menších recyklačních zařízení zaměstná více lidí a je jednodušší je financovat. Změnit náš přístup k odpadu je v současné ekonomické situaci nutné,“ říká vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika Jindřich Petrlík.

Ivo Kropáček, vedoucí programu Odpady v Hnutí DUHA, řekl: „Studie potvrdila, že patříme mezi státy, které nejvíce plýtvají cennými surovinami. Na skládkách a ve spalovnách zbytečně končí recyklovatené suroviny za miliardy korun. Komise také varuje před zbytečně naddimenzovanou kapacitou spaloven, které by pohlcovaly statisíce tun recyklovatelných surovin. Pokud ministr Chalupa chce, aby česká města a obce dostala evropské peníze na nakládání s odpady, musí naše programy soustředit na lepší recyklaci a snadnější třídění odpadů - nikoli na multimiliardové projekty obřích spaloven. Našim politikům se sázka na spalovny už mnohokrát nevyplatila. Milióny korun utracené za přípravu zbytečných projektů spaloven v Opatovicích nad Labem nebo Karviné už přišly vniveč. Také poslední postavená spalovna v Liberci skončila ekonomickým fiaskem.“

Unie bude v letech 2014-2020 investovat do odpadového hospodaření pouze ve státech, kde postaví plán odpadového hospodářství na předcházení vzniku odpadu a recyklaci před spalováním a skládkami. Ekologické organizace navrhují, aby ministr Chalupa peníze investoval například do recyklačních zařízení, která jsou levnější a zároveň zaměstnají více lidí.

Hodnotící zpráva pojmenovala hlavní oblasti, ve kterých ministr životního prostředí musí přidat. Je to množství recyklovaného odpadu, které by mělo výrazně vzrůst, nebo množství odstraňovaného odpadu, u nějž by mělo dojít k poklesu. Česká republika každý rok vyhodí na skládky nebo do spaloven recyklovatelné suroviny za tři miliardy korun.

Také jsme v ČR doposud nevyčerpali možnosti, které nabízí důkladná recyklace. Upozorňuje na to kampaň Nespaluj, recykluj! sdružení Arnika. Spalovny by zničily tisíce tun kvalitních druhotných surovin, pokud bychom je ale recyklovali, uspoříme mnohem více energie, než se získá jejich spálením. Zároveň nebude nutné vytěžit a dovézt tisíce tun ropy i jiných surovin. Stejně tak bychom získali tuny kvalitního kompostu pro využití na zahrádkách a v zemědělství.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz